Proces opoziva Dilme Rousseff ipak ide dalje

Senatori ljevice zatražili suspenziju procedure, sjednica bila prekinuta kako bi se mogli u miru izvikati (AP)
Senatori ljevice zatražili suspenziju procedure, sjednica bila prekinuta kako bi se mogli u miru izvikati (AP)

Brazilski Senat odlučio je u ponedjeljak da će ipak glasovati o pokretanju procesa opoziva predsjednice Dilme Rousseff, unatoč odluci privremenog predsjednika Donjeg doma Parlamenta da proceduru poništi, prenose svjetske agencije.

Predsjednik Senata Renan Calheiros rekao je da je odbacio odluku obnašatelja dužnosti predsjednika Donjeg doma Parlamenta Waldira Maranhaa donesenu ranije tijekom dana i da će se glasovanje u Gornjem domu o pokretanju procesa opoziva Rousseff održati kako je bilo planirano, prenosi Reuters.

“Maranhaova odluka je posve neprimjerena”, rekao je.

Prekinuta sjednica da se senatori ljevice izviču

Senatori ljevice reagirali su na tu odluku s ogorčenjem, zatraživši suspenziju procedure. Calheiros je čak prekinuo sjednicu na dvije minute kako bi se mogli “u miru izvikati”, prenosi Hina.

Donji dom Parlamenta odobrio je 17. travnja velikom većinom glasova pokretanje procesa opoziva brazilske predsjednice zbog kršenja Zakona o proračunu.

Maranhao, koji je obnašatelj dužnosti predsjednika Donjeg doma postao prošli tjedan, to je glasovanje poništio zbog proceduralnih propusta i zatražio novo.

Smatra da je glasovanje zastupnika predstavljalo osudu bez ispitivanja predsjednice i kršenje njezina prava na punu obranu.

Rousseff je optužena da je manjak u proračunu 2014. godine pokrivala posežući u državne banke kako bi popravila gospodarske rezultate Vlade pred svoj reizbor.

Korištenje zajmova bez odobrenja Kongresa protivno je zakonu, objasnio je za Financial Times sudac Saveznog revizorskog suda Augusto Nardes.

Glasanje ove sedmice

Rousseff je za BBC nedavno kazala da je “nedužna žrtva”, objasnivši da su takve fiskalne prakse uobičajene u Brazilu.

Senat bi trebao glasovati ovaj tjedan. Ako potvrdi opoziv, Rousseff će odmah biti suspendirana na do šest mjeseci.

Na dužnosti će ju zamijeniti potpredsjednik države Michel Temer, bivši saveznik a sada suparnik, koji će formirati novu vladu. Bude li opozvana, on će odslužiti ostatak njezina mandata do 2018. godine.

Ishod glasovanja nije dvojben: pedesetak senatora od 81 najavilo je već da namjerava glasovati za pokretanje procedure opoziva ljevičarske predsjednice, na što ona odgovara da je riječ o “parlamentarnom državnom udaru bez zakonske osnove”, prenosi France Presse.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednica Brazila kaže kako će se boriti protiv pokušaja njenog uklanjanja sa vlasti.Na odluku Donjeg doma Kongresa da se dozvoli pokretanje procedure opoziva, Dilma Rousef odgovorila je prkosno. Sledeći korak je borba u Senatu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO