Poljskoj prijeti haos zbog ustavne krize

Vladajući konzervativci insistiraju da su presude Ustavnog suda nezakonite dok sud ne prihvati reformu (Reuters)
Vladajući konzervativci insistiraju da su presude Ustavnog suda nezakonite dok sud ne prihvati reformu (Reuters)

Vlada Poljske suočena je sa sve većim otporom sudaca i lokalnih vlasti zbog reforme Ustavnog suda, što bi moglo dovesti do toga da različita državna tijela slijede različite pravne standarde, piše Reuters.

Nekoliko poljskih općina, uključujući Grad Varšavu, i Vrhovni sud posljednjih je dana kazalo da će priznati odluke Ustavnog suda iako Vlada to ne želi učiniti.

Vladajući konzervativci stranke “Pravo i pravda” inzistiraju da su presude Ustavnog suda nezakonite sve dok sud ne prihvati svoju reformu, koja uključuje povećanje broja glasova sudaca potrebnih za donošenje odluka.

Prema novim pravilima, za donošenje odluke, umjesto obične, potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 15 sudaca te kvorum od 13 sudaca, umjesto dotadašnjih devet.

Sud, također, mora razmatrati predmete kronološkim redom kojim ih je zaprimio.

Kritičari ističu da je reforma Ustavnog suda dio autoritarnih nastojanja Vlade da stavi pod kontrolu najvažnije institucije u zemlji.

Međunarodne kritike

Nova pravila izazvala su međunarodne kritike, uključujući Europsku uniju i neke rejting agencije, koje smatraju da takve reforme potkopavaju kredibilitet države, prenosi Hina.

Sami ustavni suci odbacili su predložene reforme kao nezakonite.

No, odluku su donijeli po starim pravilima koja su regulirala njegov rad, dok Vlada tvrdi da su trebali postupati po novim pa njihovu odluku stoga ne priznaje.

Posljednje tijelo koje je podržalo Ustavni sud je Vrhovni upravni sud, koji je 27. travnja poručio kako je dužnost Vlade priznati odluke Ustavnog suda “bez nepotrebnog odgađanja”, jer su one konačne i obvezujuće, pozivajući je da poštuje neovisnost pravosuđa.

Dan prije poljski Vrhovni sud kazao je također da Vlada mora poštivati presude Ustavnog suda, dodajući da su one obvezujuće iako nisu objavljene u Službenom listu.

Stranka “Pravo i pravda” tvrdi da je reforma Ustavnog suda potrebna kako bi odražavala nova ravnoteža vlasti u Poljskoj nakon njezine pobjede na parlamentarnim izborima u listopadu te odbacuje upozorenja da zemlji prijeti pravna pomutnja.

Pravni stručnjaci kažu da bi spor mogao dovesti do pravnih komplikacija kada je riječ o porezima, vlasništvu nad zemljištem, privatnosti i čak vozačkim dozvolama, koji su predmet sporova o kojima bi Ustavni sud mogao donijeti odluke u mjesecima koji dolaze.

Europska komisija pokrenula je 13. siječnja ove godine dijalog s Poljskom kako bi utvrdila je li Vlada izmjenama zakona o Ustavnom sudu i javnim medijima prekršila europske demokratske standarde.

Szydlo: Striktno unutarnje pitanje

Dijalog je pokrenut u sklopu okvira za zaštitu vladavine prava koji može dovesti do aktiviranja članka 7. Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

Europski parlament usvojio je 13. travnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju, pravno neobvezujuću, u kojoj je izrazio zabrinutost da je paraliza Ustavnog suda u Poljskoj opasnost za demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava i pozvao Vladu Poljske da provede preporuke Venecijanske komisije i poštuje presude Ustavnog suda.

Venecijanska komisija Vijeća Europe ocijenila je 11. ožujka da izmjene zakona o poljskom Ustavnom sudu ugrožavaju ne samo vladavinu prava nego i demokraciju i ljudska prava u toj zemlji.

Osim pravila o radu Ustavnog suda, sporno je i imenovanje novih ustavnih sudaca.

Poljska premijerka Beata Szydlo, koja je u siječnju u burnoj raspravi u Europskom parlamentu branila Vladu Poljske, ocijenila je da je rezolucija EP-a “rezolucija protiv poljske države”.

Ponovno je ustvrdila da je riječ o “striktno unutarnjem pitanju” i poručila da bi se EU trebao baviti drugim pitanjima a ne Poljskom, poput izbjegličke krize.

Walesa: Prijeti građanski rat

Dan nakon rezolucije Europskog parlamenta, poljski parlament izabrao je novog ustavnog suca i dodatno pogoršao krizu.

Bivši poljski predsjednik i vođa pokreta “Solidarnost” 1980-ih Lech Walesa, dobitnik Nobelove nagrade za mir, upozorio je u prosincu prošle godine da bi zbog reforme Ustavnog suda u zemlji mogao izbiti građanski rat.

“Ova Vlada postupa protiv Poljske, protiv naših postignuća, slobode, demokracije, da ne spominjem kako nas ismijava pred svijetom… Stidim se putovati u inozemstvo”, kazao je.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz ocijenio je u prosincu političku situaciju u Poljskoj dramatičnom i upozorio da ima “karakteristike državnog udara” i te riječi nije htio povući. U siječnju je kazao da je u Poljskoj na djelu “putinizacija” europske politike.

U Varšavi je u subotu protiv Vlade prosvjedovalo više od 240.000 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO