Panama se žali na obračun velikih sila putem poreza

Više od 200.000 kompanija i fondacija osnovano u 20-ak poreznih rajeva širom svijeta (Reuters)

Panamski dokumenti, koji su izazvali lavinu otkrića o poreznoj evaziji, u biti su obračun velikih sila koje koriste panamski financijski sustav, tvrdi panamski predsjednik Juan Carlos Varela.

“To se odnosi na svjetski financijski sustav, ne na Panamu. Nije korektno da velike sile, ako se žele obračunavati, koriste Panamu kao poprište te bitke. Ako se žele obračunavati, neka to čine u vlastitoj zemlji i neka ne koriste naš financijski i fiskalni sustav”, poručio je vidljivo ljut Varela nakon što su Panamski dokumenti djelomično objavljeni na internetu.

Sredinom travnja velike industrijske sile i zemlje u razvoju, članice skupine G20, pozvale su na uvođenje “obvezujućih mjera” protiv poreznih oaza koje odbijaju surađivati s međunarodnom zajednicom.

Panamski predsjednik ponovio je da je Panama odlučna reformirati svoj financijski sustav i automatski razmjenjivati porezne informacije, ali bilateralno a ne multilateralno, kako traži OECD.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je u ponedjeljak cijelu bazu informacija o Panamskim dokumentima povezanim s više od 200.000 offshore računa, a u objavljenim dokumentima su i neki pojedinci i tvrtke iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije.

Izvor: Agencije