Novi privremeni prekid vatre u Halepu

Prekid vatre u sjevernom sirijskom gradu Halepu produljen je za 48 sati, počevši od 1:00 sat u utorak po lokalnom vremenu, objavila je sirijska novinska agencija Sana, pozivajući se na zapovjedništvo sirijske vojske.

“Produljenje prekida vatre u Halepu i okolici trajat će do ponoći sa srijede na četvrtak”, objavila je ta agencija.

Halep, najveći sirijski grad prije rata, posljednjih je tjedana poprište žestokih sukoba, koji su prekinuli prekid vatre proglašen na nacionalnoj razini i uzrokovali prekid mirovnih pregovora.

U pokušaju da se sukobi prekinu, od 29. travnja proglašen je niz kratkoročnih lokalnih prekida vatre, prvi kod Damaska i sjeverne Latakije te potom u Halepu.

Borbe nastavljene

Prekid vatre u Halepu stupio je na snagu sredinom prošloga tjedna, no unatoč tome borbe su nastavljene.

Najteže nasilje izbilo je jugozapadno od Halepa kod grada Ham Toumana, koji su pobunjenici zauzeli u petak, nanijevši rijedak udarac Vladinim snagama i iranskim borcima, koji im pomažu.

U posljednja dva tjedna na području Halepa, čije dijelove drže pobunjenici, dok su drugi pod kontrolom Vladinih snaga, poginulo je najmanje 300 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U protekle dvije sedmice u borbama u Halepu, koji je od 2012. godine podijeljen na pobunjeničke i vladine sektore, ubijeno je više od 250 ljudi.

07 May 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO