Manchester: ‘Allahu ekber’ na antiterorističkoj vježbi

Pripadnici sigurnosnih snaga i ekipe hitne pomoći nisu znale da je riječ o vježbi (Reuters)
Pripadnici sigurnosnih snaga i ekipe hitne pomoći nisu znale da je riječ o vježbi (Reuters)

Britanska policija uputila je izvinjenje zbog toga što je prilikom antiterorističke vježbe u trgovačkom centru u Manchesteru, “bombaš samoubica” uzviknuo ‘Allahu ekber’ (Bog je najveći).

Šef policije u Manchesteru Gary Shewan dao je saopćenje nakon reakcija na društvenim mrežama zbog dijela vježbe u kojem je jedan od učesnika uzvikivao riječi ‘Allahu ekber’, prenosi agencija Anadolija.

Na vježbi koja se izvodila u ponedjeljak oko ponoći učestvovalo je 800 osoba, a na društvenim mrežama je naišla na oštre kritike javnosti zbog toga što je tokom vježbe korišten “element islama”.

“Scenario po kojem se izvodila vježba pisan je prema samoubilačkim napadima ekstremista terorističke organizacije Daesh (ISIL). Korišteni su primjeri ranijih napada. Detalji su uzeti na osnovu prethodnih dešavanja i svi su pokušali što vjernije prikazati vježbu. Međutim, priznajemo da korištenje vjerskog elementa prije samoubilačkog napada predstavljenog kroz vježbu pogrešno. Shvaćamo da je ova situacija uvrijedila pojedince i žao nam je zbog toga”, kazao je Shewan i dodao kako su svjesni da je korištenje vjerskih elemenata tokom vježbe koji se poistovjećuju s islamom, pogrešno.

Radi što realističnijeg prikaza napada neki od njih su bili prekriveni “krvlju”. Pripadnici sigurnosnih snaga i ekipe hitne pomoći nisu znale da je riječ o vježbi.

Nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu u Velikoj Britaniji se izvode antiterorističke vježbe. U zemlji je povećan broj pripadnika sigurnosnih snaga, a scenariji vježbe se pripremaju na način da se koriste informacije o napadima dobivene nakon napada u Parizu i Briselu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO