Lider ISIL-a za Anbar ubijen u zračnom napadu

Waheeb, bivši student informatike, bio jedan od uglednih lidera ISIL-a (AFP)

Lider skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) za provinciju Anbar je, s trojicom suboraca, ubijen u zračnom udaru koalicije predvođene SAD-om, potvrđeno je u Pentagonu.

Predstavnik Pentagona Peter Cook izjavio je da je, u napadu izvedenom 6. svibnja u blizini grada Rutbe, meta bio Abu Waheeb, “vojni emir” ISIL-a u provinciji Anbar na zapadu zemlje.

Waheeb je bio član Al-Kaide u Iraku, a kasnije se pojavljivao na videosnimkama egzekucija koje je provodio ISIL, prenosi AFP.

“Smatramo ga za značajnog lidera ISIL-a ne samo u provinciji Anbar. Njegovo uklanjanje bit će značajan korak naprijed”, dodao je Cook.

“Vodstvo ISIL-a snažno je pogođeno koalicijskim naporima i ovo je još jedan primjer za to. Opasno je biti čelnik ISIL-a u Iraku i Siriji ovih dana, i to s dobrim razlogom”, navodi.

Pobjegao iz zatvora

Waheeb (30), bivši je student informatike i jedan od uglednih lidera ISIL-a. Prije deset godina zarobile su ga američke snage i držale u kampu Bucca do 2009. Nakon tri godine prebačen je u zatvor u Tikritu, kada je osuđen na smrt, no uspio je pobjeći.

Waheeb i njegovi suborci bili su u vozilu kad su pogođeni. Cook nije iznio konkretne detalje i nije naveo je li napad izveden borbenim zrakoplovom ili bespilotnom letjelicom.

“Od početka 2015. godine ciljali smo i ubili najmanje 40 viših pripadnika ISIL-a i Al-Kaide. Uništili smo lidere ćelija, posrednike i planere”, rekao je Cook.

Unatoč znatnim uspjesima saveznika, pripadnici ISIL-a i dalje kontroliraju gradove Raqqu u Siriji i Mosul u Iraku.

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om pokrenula je zračne napade u Iraku prije dvije godine, kad je ISIL zauzeo ogromna područja.

Izvor: Agencije