Fotogalerija: Fort McMurray – grad duhova

Vatrogasci su uspjeli zaštititi veći dio naftnog grada Fort McMurrayja u kanadskoj pokrajini Alberta, rekli su u ponedjeljak dužnosnici nakon obilaska grada stradalog u šumskom požaru koji bjesni od prošlog utorka, prenosi Hina.

Premijerka Alberte Rachel Notley je s grupom vladinih dužnosnika i novinara doputovala u Fort McMurray kako bi vidjela razmjere razaranja.

Notley je pohvalila vatrogasce koji su uspjeli obuzdati veliki požar.

“Brza akcija i težak posao te predanost i mudrost onih koji su se prvi odazvali čini se da je spasila gotovo 90 posto grada Fort McMurrayja”, kazala je novinarima.

Požar se u ponedjeljak širio mnogo sporije, ali je u posljednja 24 sata uništeno 4.000 kubnih kilometara šuma. Idućih nekoliko dana očekuju se niže temperature, što će vatrogascima omogućiti gašenje žarišta.

S požarom, koji je zahvatio 204.000 hektara, i dalje se bori 700 vatrogasaca uz podršku 20 helikoptera i 27 aviona tipa Air Tractor.

Gotovo 100.000 ljudi evakuisano je prošle sedmice iz grada i okoline, a očekuje se da će se vratiti u domove za sedam dana.

U nastavku pogledajte razmjere razaranja…

[AP]

 

Izvor: Agencije / AP / Reuters


Povezane

Šumski požar u kanadskoj pokrajini Alberti znatno se proširio u toku noći, na više od 200.000 hektara.Evakuisano je najmanje 88.000 stanovnika.Strahuje se da bi se požar mogao proširiti na veliki rudnik uljnog pijeska i susjednu pokrajinu Saskatchewan.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO