Dojava o bombama u više gradova u Češkoj

Češke željeznice će na pola sata od podneva zatvoriti glavne željezničke stanice u Pragu, Plzenu i Pardubicama (Twitter)
Češke željeznice će na pola sata od podneva zatvoriti glavne željezničke stanice u Pragu, Plzenu i Pardubicama (Twitter)

Češka policija počela je tragati za navodnim bombama koje bi, prema anonimnoj dojavi, trebale eksplodirati u podne ili poslijepodne na najmanje 10 mjesta širom Češke.

Prema anonimnoj dojavi, bombe su, između ostalog, postavljene na željezničkim stanicama u Pragu i Plzenu, te u sjedištu gradskih vlasti u Pardubicama, na istoku Češke.

“Anonimna osoba nas je telefonom obavijestila da je podmetnuta bomba u Pragu, na Glavnoj željezničkoj stanici, i drugim mjestima u Češkoj. Nije obavijestila samo policiju”, saopćila je glasnogovornica češke policije Marketa Janovska.

Policija nije otkrila o kojim je željezničkim stanicama i institucijama riječ, ali je češki radio javio da policija evakuira zgradu gradskih vlasti u Pardubicama.

Češke željeznice obavijestile su putnike da će na pola sata od podneva zatvoriti glavne željezničke stanice u Pragu, Plzenu, na zapadu zemlje, i u Pardubicama.

Janovska je odbila kazati za medije kakve sve mjere, osim pirotehničkih provjera, preduzima policija.

Češke poreske obveznike svaka lažna dojava da je podmetnuta bomba košta nekoliko hiljada eura, pošto na teren izlaze policija sa specijalno obučenim psima i vatrogasci.

Prema češkim zakonima, za lažne anonimne dojave da je negdje podmetnuta bomba prijeti do osam godina zatvora, prenose agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO