Smrtonosni napad na policiju u Diyarbakıru

Među povrijeđenim su policajci i civili (Reuters)
Među povrijeđenim su policajci i civili (Reuters)

U bombaškom napad na policiju u turskom gradu Diyarbakıru, na jugoistoku zemlje, ubijeno je troje ljudi, a ranjeno je najmanje 45, navedeno je u saopćenju ureda guvernera.

Do eksplozije je došlo prilikom udara automobila bombe u oklopno policijsko vozilo u četvrti Baglar u centru grada.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr je iz Gaziantepa, na tursko-sirijskoj granici, javila da je turska vlada napad nazvala “terorističkim napadom”, te da su među povrijeđenim policajci i civili.

“U martu je sedam policajaca ubijeno u sličnom napadu, u napadu automobilom bombom na policiju, a čak i danas je policija bila meta napada u drugom gradu”, javlja Khodr.

Ranije u utorak su dva policajca poginula dok su pokušavali da deaktiviraju bombu postavljenu pored puta u istočnoj provinciji Van, javlja Anadolija.

Val napada

Jugoistok Turske je pogođen valom napada od obustave prekida vatre između Radničke partije Kurdistana i zvanične Ankare.

Diyarbakir i okolna područja su proteklih mjeseci meta napada pripadnika Radničke partije Kurdistana u vrijeme kad turska vojska vodi veliku ofanzivu protiv kurdskih boraca.

PKK se bori protiv turskih vlasti od 1984. godine. Prvo su se borili za kurdsku nezavisnost, a sada traže veću autonomiju i prava za najveću etničku manjinu u Turskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Navodi se kako je jedan vojnik poginuo, a približno 50 osoba povrijeđeno u eksploziji bombe na jugoistoku Turske.

12 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO