Hidroelektrane prijete albanskom biseru prirode

Nacionalni park Valbone nalazi se na sjeveru Albanije, u planinama Prokletije, i poznat je po prirodnoj ljepoti. Prije desetak godina nije bilo posjetitelja, a sada dolaze deseci tisuća i broj stalno raste. No, to bi se uskoro moglo promijeniti, ako se planovi za izgradnju hidroelektrana duž rijeke Valbone provedu u djelo.

Catherine Bohne došla je iz New Yorka provesti nekoliko dana na sjeveru Albanije. Ali, zapanjena ljepotom prirode i dočekom mještana, Catherine je odlučila ostati. Sedam godine kasnije, kaže da je to bila dobra odluka.

“Kada sam došla ovdje, doznala sam da mjesto nije proučavano. Sve je nepoznato, a riječ je o jednom od bioraznolikošću najbogatih dijelova Europe. U nizini imamo mediteranski habitat, a gore je alpska linija Arktika. Vrhovi su prekriveni nacionalnim cvijećem Islanda”, kaže ova stanovnica Valbone.

Povratak iz glavnog grada

Broj stranih i domaćih turista koji posjećuju planinski vijenac Prokletije posljednjih godina raste. Stranim turistima mještani otvaraju vrata svojih kuća, a i sve veći broj Albanaca se vraća iz glavnog grada, ali i iz inozemstva, da ulažu u restorane i hotele.

“Ljudi su ranije masovno napuštali ovo mjesto zbog loših ekonomskih uvjeta. Od 120 obitelji, koliko je nekada živjelo u selu Valbone, ostalo ih je 18. Međutim, posljednjih godina počeli su se vraćati, zbog velikog broja turista. Svi na neki način sada imaju korist od turizma. Samo u našem selu, tijekom ljeta, u turizmu je zaposleno 300-tinjak osoba”, navodi Din Selimaj, stanovnik Valbone.

Mještani kažu da oko 50.000, uglavnom stranih turista, godišnje posjećuje ove planine.

“Ali, ova netaknuta priroda je ugrožena. Prethodna albanska vlada odobrila je stranim ulagačima izgradnju nekoliko hidrocentrala duž ove reke. Ekološke organizacije, a i meštani, kažu da će hidrocentrale ugrožavati reku i ekosistem te da će se smanjiti broj turista”, izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Alfred Selimaj, koji se prije 10 godina vratio iz Engleske da bi pokrenuo turizam, kaže da bi izgradnja devet hidroelektrana u parku imala katastrofalne posljedice. Ipak, izgradnja jedne hidroelektrane već je počela. 

U planu 500 hidrocentrala

“Kao što vidite, planiraju vodu usmjeriti na ovaj kanal, dok će se ostale hidroelektrane velikim cijevima opskrbiti vodom. Time bi se preusmjerila cijela rijeka i ostala bi prazna, zato smo mi protiv toga”, objašnjava Alfred.

Tom Mabbett, koji predvodi grupu turista iz Engleske, kaže da bi bilo najbolje prirodu ostaviti na miru.

“Izgradnja tih razmjera bi uništila autohtonu prirodu u ovoj zoni. Ovdje smo jer je ovo mjesto u velikoj mjeri netaknuto, nerazvijena divljina. Ako se takvo nešto izgradi, to bi sve pokvarilo”, kaže ovaj vodič.

Prethodna albanska vlada je odobrila izgradnju više od 500 hidrocentrala na cijelom teritoriju zemlje, dok su dužnosnici aktualne Vlade izjavili da će se zalagati da se taj broj smanji, kako bi se zaštitila priroda.

Izvor: Al Jazeera