Erdogan: NATO daje oružje teroristima, Turskoj ne

Predsjednik Turske govorio je na ceremoniji obilježavanja inauguracije faze izgradnje amfibijskog navalnog broda (IHA)

Turska odbrambena industrija mora 100 posto ovisiti sama o sebi u vrijeme povećanih prijetnji, izjavio je predsjednik ove države Recep Tayyip Erdogan u subotu navečer, prenose tamošnji mediji.

Govoreći na ceremoniji obilježavanja inauguracije faze izgradnje amfibijskog navalnog broda, on je kazao kako je ovisnost Turske o stranim komponentama u odbrambenoj industriji pala sa 80 posto, koliko je iznosila 2002. godine, na 40 posto.

“Naš cilj je da ona bude u postupnosti samodovoljna do 2023. godine”, dodao je.

Istakavši kako je proizvodnja amfibijskog navalnog broda prvi korak na putu ka izgradnji najboljeg broda-nosača aviona na svijetu, turski lider je podvukao kako njegova zemlja mora biti više aktivna van svojih granica.

Sukob u Siriji ‘kao izgovor’

“Zapravo, ovo vidim kao jedan zakašnjeli korak u vrijeme kada dolazi do porasta prijetnji protiv Turske te, također, u vrijeme kada moramo biti više vidljivi na međunarodnoj sceni.”

Erdogan je kritizirao neke članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) – nije direktno rekao koje – zbog odbijanja da prodaju oružje Turskoj, koristeći “kao izgovor” sukobe u istočnim i jugoistočnim regijama njegove države.

“Da vam kažem – to su NATO saveznici. Kada postoje prijetnje protiv Turske zbog krize u Siriji, ove države terorističkim grupama šalju oružje, ali nažalost, ne podržavaju svog prijatelja Tursku. Potom mi kažu da ne govorim pred medijima o ovom pitanju. U redu… Ali, zašto onda vi šaljete oružje terorističkim grupama? To je razlog što mi moramo biti samodovoljni”, rekao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije