Video: Grčka policija deportira izbjeglice

Izvor: YouTube / Storyful News

Grčka policija je sa otoka Samos deportirala grupu Pakistanaca i irački bračni par, a očevici kažu da su izbjeglice deportirane u Tursku.

Videosnimak prikazuje deportaciju iz kampa koji je nedavno izgrađen za izbjeglice i migrante koji pristižu na otok Samos. Na snimku je zabilježeno kako jedno dijete vrišti i pokušava pobjeći od deportacije.

Druga skupina migranata deportirana je u petak iz Grčke u Tursku u sklopu kontroverznog sporazuma između Evropske unije i Turske o smanjenju izbjegličkog vala prema Evropi.

Brodovi su počeli deportacije sa otoka Lezbos prema turskom gradu Dikiliju 4. aprila. Papa Franjo najavio je da će posjetiti migrante na Lezbosu 16. aprila.

Novi brodolom

U međuvremenu, četiri žene i jedno dijete migranti udavili su se kada se njihov čamac prevrnuo kod grčkog otoka Samos, nedaleko od turske obale, saopćili su danas grčki zvaničnici.

Pet migranata je spašeno, naveli su oni i dodali da plovila obalske straže uz pomoć helikoptera tragaju za ostalim preživjelima, prenosi Reuters.

Iako se poslije početka primjene dogovora EU-a i Turske, priliv izbjeglica u Evropu smanjio, oni i dalje pristižu na grčke otoke.

Prema podacima grčkih vlasti, na Lezbos, Samos i Hios je do petka ujutro za posljednja 24 sata stiglo 149 izbjeglica.

 Izvor: Agencije