Kim Jong-un: Balističkim raketama možemo napasti SAD

Sjeverna Koreja je prije nekoliko dana ispalila rakete kratkog dometa u more i pokušala blokirati GPS sistem u Južnoj Koreji (EPA)

Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala novi tip motora interkontinentalne balističke rakete, prenosi novinska agencija KCNA.

Navodi se da je lider Sjeverne Kim Jong-un posmatrao testiranje i rekao da je ono utrlo put “novom načinu nuklearnog napada na američke imperijaliste i druge neprijateljske snage”.

“Naša država sada može lansirati balističke rakete s jačim nuklearnim glavama i dometom na sva mjesta gdje žive zločinci, uključujući i SAD”, kazao je on.

Navodi se da je ovo bio prvi put da Sjeverna Koreja objavljuje testiranje motora interkontinentalne balističke rakete.

Ispaljene rakete kratkog dometa

Prema KCNA, eksperiment je izveden u svemirskom centru Sohae na sjeverozapadu zemlje, iz kojeg su u februaru vlasti u Pjongjangu ispalile raketu dugog dometa.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner kazao je kako Sjeverna Koreja treba da se suzdrži od takvih akcija i retorike, koja samo destabilizira region, a umjesto toga da se fokusira na konkretne korake u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza.

Sjeverna Koreja je prije nekoliko dana ispalila rakete kratkog dometa u more i pokušala blokirati GPS sistem u Južnoj Koreji.

Atmosfera na korejskom poluotoku se neprestano pogoršava nakon četvrte nuklearne probe Pjongjanga 6. januara i lansiranja rakete dugog dometa 7. februara.

Godišnje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje su udvostručile napetosti.

Sjeverna Koreja gotovo svakodnevno prijeti Južnoj Koreji i SAD-u nuklearnim napadima i ne brine je Rezolucija 2270 Vijeća sigurnosti UN-a kojom joj je 2. marta određen novi niz sankcija bez presedana.

Izvor: Agencije