Abrini priznao da je “čovjek sa šeširom”

Muškarac uhapšen i optužen za terorizam u Belgiji priznao je da je on “čovjek sa šeširom” na snimkama sigurnosnih kamera iz zračne luke u Briselu gdje je u dva samoubilačka napada poginulo 32 ljudi, objavili su u subotu belgijski tužitelji.

Tužitelji su rekli da je, nakon što je suočen sa snimkama, Belgijanac Mohamed Abrini priznao da je on muškarac za kojim je policija tragala od napada na aerodrom i podzemnu željezničku stanicu 22. marta.

“Nije imao izbora”, rekao je glasnogovornik belgijskog tužiteljstva o Abriniju.

Bacio jaknu u smeće

Nakon što je napustio aerodrom, Abrini je bacio svjetlu jaknu u kantu za smeće, a šešir je prodao, doznali su istražitelji.

Belgijsko državno tužilaštvo u subotu je podiglo optužnicu protiv četiri osobe za koje se smatra da su članovi terorističke organizacije, a među njima je i muškarac osumnjičen da je pomagao u pripremi napada na Pariz 13. novembra prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.

U protekla 24 sata u Belgiji je uhapšeno šest osoba, racija u centru Brisela je okončana.

Policija je u akciju uključila snajperiste i deminere, no niko nije uhapšen. Ulaz u zgradu bio je blokiran neko vrijeme, a stanari evakuirani.

Nakon što su evakuirali stanare, policajci su pretresli zgradu u četvrti Eterbek. Oružje i eksploziv nisu pronašli.   

Belgijske vlasti su potvrdile prethodno da su uhapsile glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Mohameda Abrinija, zajedno sa još četvero ljudi, uključujući osobu za koju vjeruju da je pomogla napadačima iz Brisela.

Tužitelji su kazali da istražuju da li je Abrini čovjek sa šeširom, koji se na videosnimcima vidi zajedno sa drugom dvojicom osumnjičenih na briselskom aerodromu 22. marta.

“Istražujemo da li je Abrini ta treća osoba na aerodromu u Briselu, tzv. “čovjek sa šeširom““, kazao je tužitelj Eric Van der Sypt.

Abrini, 31-godišnji Belgijanac, je na listi traženih ljudi Evrope od 13. novembra, kada je u pariskim napadima ubijeno 130 ljudi.

Napad na podzemnu željezničku stanicu

Zadnji put je viđen dva dana prije napada na benzinskoj pumpi na autoputu, zajedno sa još jednim osumnjičenikom za napade u Parizu, Salahom Abdeslamom, koji je uhapšen prošlog mjeseca.

Auto koji su vozili je upotrebljeno za napade, u kojim je Abdeslamov stariji brat bio bombaš samoubica.

Drugi čovjek uhapšen u petak je identificiran kao Osama K, a navodi se da postoji mogućnost da je i on bio prisutan kada se desio napad na podzemnu željezničku stanicu u Briselu, kazali su tužitelji.

On je viđen u društvu Khalida el-Bakraouija, prije nego što se on raznio na stanici podzemne željeznice.

“Istražuje se da li se Osama K može identificirati kao druga osoba koja je bila prisutna za vrijeme napada na podzemnu željezničku stanicu Maelbeek“, zaključio je Van der Sypt.

U briselskim napadima najmanje 31 osoba je poginula, a približno 270 je ranjeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije