Snajperista ubio posljednjeg ljekara u Zabadaniju

Zabadani je posljednje važno uporište pobunjenika na granici s Libanonom (AP)
Zabadani je posljednje važno uporište pobunjenika na granici s Libanonom (AP)

Mohammed Khous, posljednji liječnik u sirijskom gradu Zabadaniju, koji se nalazi pod opsadom snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, pogođen je snajperskim hicem dok se vraćao kući iz improvizirane bolnice u kojoj je radio.

Dok je hodao kroz polje do kuće njegovog sina, koja se nalazi u blizini, pogođen je iz snajpera u glavu, čime je Zabadani ostao bez jedinog liječnika koji je bio posljednja nada velikom broju građana, prenosi Anadolija.

Dr. Khous je bio poznat kao velikodušan i vješt kirurg u Zabadaniju. Vodio je ugodan život dok nije, kao i njegovi sugrađani, postao dio građanskog rata koji već pet godina potresa ovu zemlju.

“Imao je smisla za stih. Volio je Zabadani. Pjevao je o njemu”, kazao je Amer Burhan, jedan od medicinara u improviziranoj bolnici.

Ubojstvo 70-godišnjeg liječnika bilo je još jedno upozorenje na težinu kontinuirane blokade i okupacije Sirije unatoč naporima međunarodne zajednice da se postigne dogovor u Ženevi.

Deseci ljudi su umrli u posljednjih godinu dana od gladi ili bolesti u opkoljenih područjima širom Sirije.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) najmanje pola milijuna Sirijaca nalazi se u okupiranim područjima, a konvoji s humanitarnom pomoći uspjeli su ove godine doći samo do 30 posto tih stanovnika.

“Bijeda na tim područjima je na sramotu svih nas”, kazao je Stephen O'Brien, predstavnik UN-a za humanitarna pitanja.

Ubile ga vladien snage ili Hezbollah

Veći dio područja Sirije okupirale su vladine snage, a drugi dio pripadnici ISIL-a.

Zabadani je smješten 20 kilometara sjeverno od Damaska i prvi je grad koji je pao u ruke pobunjenika u veljači 2012. godine. Posljednje je važno uporište pobunjenika na granici s Libanonom.

Zabadani je imao više od 65.000 stanovnika, a nekada je predstavljao popularno odmaralište.

Nakon što su snage sigurnosti slomile antivladine prosvjede 2011. godine, što je bilo uvod za krvavi sukob u Siriji, Khous je počeo liječiti ranjene prosvjednike u svojoj klinici u obližnjem gradu Baqin.

Vladine snage su tražile medicinsko osoblje koje liječi prosvjednike, a on nije htio privlačiti pažnju vladinih doušnika.

Slobodna sirijska vojska je 2012. godine protjerala vladine snage iz Zabadanija.

Kada je i posljednji kirurg napustio grad, Khous je prešao u Zabadani da liječi ranjenike i oboljele.

Njegovi prijatelji i kolege smatraju da su ga navjerojatnije ubile vladine snage ili Hezbollah. Istaknuli su i da ga nisu mogli zamijeniti s naoružanim pobunjenicima jer nikada nije nosio oružje i uvijek je bio obučen kao civil.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO