FBI: Evropa ignorirala pomoć za praćenje terorista

Ured belgijskog Federalnog tužilaštva danas je potvrdio kako je izvršeno nekoliko hapšenja povezanih sa smrtonosnim napadima u Briselu 22. marta, ali nije dalo više detalja, prenosi Reuters.

Ranije u petak je javni servis VRT objavio kako su dva muškarca uhapšena, a jedan od njih je Mohamed Abrini, tražen zbog novembarskih napada oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Parizu. Iz VRT-a dodaju kako je Abrini vjerovatno umiješan i u prošlomjesečne napada u Briselu.

Ova televizijska stanica je navela kako je Abrini vjerovatno „muškarac sa šeširom“, treći osumnjičeni za napad na aerodrom u Briselu, prenosi Reuters.

Belgijske vlasti su objavile nove snimke – trećeg osumnjičenog za napade na briselski aerodrom Zaventem. Istražioci smatraju kako je riječ o muškarcu koji je napustio terminal nakon što eksploziv, koji je postavio, nije eksplodirao.

Muškarac sa šeširom odšetao je s mjesta napada, nakon što njegova bomba nije eksplodirala. Sigurnosne kamere su ga kasnije snimile u obližnjem gradiću Zaventemu, ali bez jakne koju policija nastoji pronaći. Istražitelji su pregledali snimke sigurnosnih kamera i rekonstruirali njegovo kretanje dva sata nakon napada. Vlasti se nadaju da ga je neko od prolaznika primijetio.

„Posebno apeliramo na osobe koje su možda snimile ili fotografirale osumnjičenog, kao i one koji mogu imati bili kakve informacije o ovom napadu. Molimo vas da se javite na broj telefona ili email adresu policije. Naravno, anonimnost je zagarantirana”, kaže Eric Van Der Sypt, belgijski savezni tužilac.

Saslušan Abdelslam

Policija smatra da su tri napadača izvela napad na aerodrom, a dvojica od njih su se raznijela. Sumnja se da je prva osoba slijeva, Najim al-Ashrawi,  izradio bombe korištene u napadima u Parizu, kada je u novembru prošle godine ubijeno 130 osoba.

Salah Abdelslam, navodno jedini preživjeli osumnjičeni član grupe koja je izvela napade u Parizu, saslušan je u briselskom sudu. Francuskoj će biti izručen tek za nekoliko sedmica.

„Upravo sam obaviješten da se belgijski nalog za hapšenje mora ukinuti prije nego što moj branjenik bude izručen Francuskoj, a za to će trebati nekoliko sedmica. Policija ga mora saslušati u još jednom predmetu”, kaže Sven Mary, advokat Aalaha Abdeslama.

Dok se nastavlja potraga za trećim osumnjičenim napadačem na aerodrom, visoki zvaničnik američkog FBI-ja je optužio evropske kolege da su ignorirali pomoć za praćenje potencijalnih terorista koje su dobili od SAD-a.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera