Ban: Muslimani najveće žrtve terorizma

Ban je kazao da milioni muslimana bježe iz njihovih država, u želji da osiguraju bolji život za sebe i svoje porodice (AFP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je kazao da su muslimani najveće žrtve terorizma. Najavio je novi sistem UN-a za efikasniju borbu protiv terorizma.

“Iako ćemo danas navoditi primjere kao što su Islamska država Irak i Levant i Boko Haram, moramo biti jasni da nasilni ekstremizam i terorizam se ne može povezati sa bilo kojom religijom, regijom ili etničkom grupom. Pa moramo priznati da su najveće žrtve terorizma muslimani“, kazao je Ban na konferenciji u Ženevi, prenosi Daily Sabah.

Kazao je da milioni muslimana bježe iz njihovih država, u želji da osiguraju bolji život za sebe i svoje porodice.

Graditi zidove nije rješenje

“Opasnost raste jer napadači mogu koristiti i hemijske, biološke ili nuklearne materijale“, zaključio je Ban.

On je sudjelovao na konferenciji u Ženevi koja se odnosila na globalnu borbu protiv terorizma.

Ban je nedavno upozorio Evropsku uniju da se ne bavi politikom odbacivanja, misleći pri tom na izbjeglice koje dolaze u Evropu.

“Graditi zidove, diskriminirati ljude ili ih vraćati, nije rješenje“, kazao je generalni sekretar UN-a za njemački dnevni list Bild.

Istakao je kako je molio političare da se prema izbjeglicama, koje bježe od rata i konflikta, ponašaju humano i saosjećajno.

Izvor: Agencije