Policija spriječila izbjeglice da pređu u Makedoniju

Nekoliko stotina izbjeglica u kampu u Idomeniju pokušalo je u četvrtak probiti ogradu na samoj granici te preći iz Grčke u Makedoniju.

Pripadnici policije dvije zemlje u tome su ih spriječili, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Nakratko je došlo do naguravanja izbjeglica i policije, ali je, nakon razgovora s makedonskom policijom, jedan Sirijac uspio smiriti masu, a većina muškaraca se povukla.

Ogradi se nakon toga približilo nekoliko žena s djecom protestirajući.

U kampu Idomeniju je, nakon zatvaranja balkanske rute 9. marta, smješteno blizu 11.000 osoba.

Oko 2.000 izbjeglica zatražilo je azil u Srbiji od početka godine, ali većina je napustila tu zemlju.

Smanjuje se broj izbjeglica u Srbiji

Trenutno se blizu 1.000 njih nalazi u Srbiji i čeka otvaranje granice, kako bi nastavili put ka zemljama Evropske unije.

Iz UNHCR-a i Komeserijata za izbjeglice Srbije je javljeno kako će ti ljudi dobiti zakonski status, s obzirom na to da su trenutno u Srbiji ilegalno.

Vladimir Cucić iz Komesarijata navodi da je primjetno da se broj izbjeglica u Srbiji smanjuje te da su mnogi uspjeli pronaći način da pređu u Mađarsku.

“Svi koji žele da traže azil su dobrodošli i mi smo pripravni za daleko veći broj od ovoga ovde. Mi nikoga nećemo hapsiti, zbog činjenice da je u nekakvom limbu. Mi ćemo nastojati da se svaki legalni sistem primeni u ovoj situaciji”, rekao je Cucić.

Izvor: Al Jazeera
Povezane

Stanovnici grada Dikilija na Egejskom moru protive se sporazumu Brisela i Ankare o relokaciji izbjeglica u Turskoj. Kažu kako ne žele da im izbjeglice poremete turističku sezonu i njihov stil života. Harun Karčić je razgovarao sa nekima od njih.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO