Afganistanac primljen u Litvaniju nakon apela

Yousofy je stigao u Vilnius nakon što mu je Litvanska vlada dala petodnevnu vizu (AP)
Yousofy je stigao u Vilnius nakon što mu je Litvanska vlada dala petodnevnu vizu (AP)

Afganistanac koji je radio za litvanske vojnike u Afganistanu prebačen je u tu baltičku zemlju iz izbjegličkog kampa u Grčkoj nakon apela za pomoć koji je uputio na društvenim mrežama, prenijeli su litvanski mediji.

Abdul Basir Yousofy (22) stigao je u Vilnius nakon što mu je Litvanska vlada dala petodnevnu vizu i platila put iz Grčke.

Mladi Yousofy je dirnuo Litvance nakon što je na društvenim mrežama postavio videosnimak u kojem traži od predsjednika Litvanije i naroda pomoć da izađe iz grčkog izbjegličkog kampa.

Na videosnimku je govorio na litvanskom, koji je naučio dok je radio za litvanske vojnike u afganistanskoj provinciji Gor.

Prijetnje smrću

“Čuo sam da u Njemačkoj ima dosta novca, ali ja želim biti u Litvaniji. Govorim jezik te zemlje”, kazao je mladić nakon slijetanja u Vilnius.

Kazao je da se nikada ne želi vratiti u Afganistan zato što je primio prijetnje smrću nakon što su litvanske trupe, sa kojima je radio, napustile tu zemlju.

Zbog tih prijetnji odlučio se na put za Grčku koji je trajao dva mjeseca i koštao ga blizu 6.500 američkih dolara.

Afganistanac sada može zvanično podnijeti zahtjev za azil u Litvaniji, koja je prihvatila da primi 1.100 izbjeglica do 2017. godine prema dogovoru Evropske unije o preraspodjeli izbjeglica.

Izvor: Agencije


Povezane

Humanitarne organizacije već danima uvjeravaju izbjeglice kako je svaka druga opcija bolja od ostanka u Idomeniju. Ali izbjeglice im ne vjeruju, ispred prostorija u kojima borave protestuju i traže otvaranje granica.

U Tursku je stigla prva skupina izbjeglica, deportiranih s grčkog otoka Lezbos, a prema dogovoru Europske unije i Turske. Guverner Izmira kazao je da bi u turski primorski grad Dikili tokom dana trebalo stići blizu 400 sirijskih izbjeglica. Istodobno, skupina izbjeglica avionom je iz Turske stigla u Njemačku, u okviru istog dogovora. U međuvremenu, iz […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO