Whatsapp enkripcijom osigurao tajnost

Generalni direktor Whatsappa Jan Koum je kazao da čak ni sama kompanija neće moći čitati poruke koje korisnici aplikacije šalju (Reuters)

Servis za dopisivanje Whatsapp odlučio je da uvede enkripciju na poruke za milijardu svojih korisnika.

Rukovodstvo mobilne aplikacije, koja je u vlasništvu Facebooka, tvrdi da će ovim potezom u potpunosti onemogućiti državne sigurnosne agencije ili hakere da presretnu pisane poruke ili telefonske pozive.

Ranije ove godine vlade Sjedinjenih Američkih Država i Brazila vršile su pritisak na tehnološke kompanije da im omoguće pristup komunikaciji njihovih korisnika. Novom tehnologijom enkripcije, sva komunikacija koja se obavlja putem aplikacije Whatsapp, bit će vidljiva isključivo osobama koje međusobno komuniciraju.

Veći stepen sigurnosti i zaštite

Generalni direktor Whatsappa Jan Koum je kazao da čak ni sama kompanija neće moći čitati poruke koje korisnici aplikacije šalju, prenosi Daily Sabah.

“To znači da svako ko pošalje poruku ili uputi telefonski poziv pomoću te aplikacije, može biti siguran da će sadržaj poruke biti dostupan samo osobi kojoj je poruka namijenjena. To znači da je pristup sadržaju onemogućen bilo kojoj vladi, sigurnosnoj agenciji ili hakeru. Na taj način postignut je veći stepen sigurnosti i zaštite. Međutim, to je izazov za pravosuđe, jer neće više biti u stanju da prisluškuju pozive ili prate poruke. Ovaj sigurnosni program se dugo razvija i nisam siguran zašto je objavljen baš sada. Možda zbog priče o Appleu i FBI-u“, tvrdi stručnjak za cyber sigurnost Larry Magid.

Tvrdi da je to nešto što je dugo planirano i da je značajno da se takav software pojavio nakon slučaja Edward Snowden, koji je razotkrio sistem prisluškivanja miliona Amerikanaca.

“Ljudi su postali svjesni da država ima aparat da ih prisluškuje bilo gdje u svijetu. A vlade država poput SAD-a ili Brazila će se sigurno zabrinuti jer neće moći pratiti ljude koji planiraju terorističke napade, pljačke banaka i slična zlodjela. Tako da će ovaj program izazvati dosta kontroverzi. Ali, realno gledajući, mnogi stanovnici ne žele da država prati njihovu komunikaciju, iz privatnih ili poslovnih razloga i prirodno je da žele zaštititi i sebe i svoje porodice“, zaključio je Magid.

Izvor: Al Jazeera i agencije