Turkmenistan: Test na HIV obavezan prije braka

Turkmenistan često umanjuje podatke o učestalosti HIV-a (Getty Images)
Turkmenistan često umanjuje podatke o učestalosti HIV-a (Getty Images)

Turkmenistan je donio zakon kojim su testovi na virus HIV obavezni prije braka, javili su državni mediji.

Zakon u toj državi od pet miliona ljudi, je donijet zbog straha od širenja AIDS-a, bolesti koju prouzrokuje virus HIV, a koja je rasprostranjena na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Zakon, koji ima za cilj da se  “stvore uslovi za zdravu porodicu i spriječi rađanje djece zaražene HIV-om”, objavljen je u državnim novinama i stupa na snagu odmah.

Jedan zvaničnik iz Nacionalnog centra za praćenje AIDS-a je izjavio da je “ovaj zakon neophodan s obzirom na veliki broj zaraženih”, prenosi AFP.

Prikrivanje podataka

Turkmenistan, koji ostaje u velikoj mjeri zatvoren prema vanjskom svijetu, često umanjuje podatke o učestalosti HIV-a, virusa koji napada imuni sistem i prenosi se sa osobe na osobu preko tjelesnih tečnosti.

U 2002. godini, Ministarstvo zdravlja, koje ne objavljuje podatke o oboljelima od zaraznih bolesti, tvrdilo je da je zemlja imala samo dva slučaja HIV pozitivnih osoba i da su oba pacijenta van Turkmenistana.

Anonimni zvaničnik je naveo da intravenozna upotreba droga, koja je jedan od ključnih uzročnika, uglavnom potiče iz susjednog Afganistana, a drugi uzročnik je prostitucija.

Osim osoba koje planiraju vjenčanje, zakon o obaveznom testiranju na HIV se odnosi i na strance koji traže radnu vizu, osobe bez državljanstva, davaoce krvi, te na osumnjičene za upotrebu narkotika i zatvorenike.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.Stigma koju ova bolest podrazumijeva još postoji u mnogim zajednicama širom svijeta.U Maleziji se rijetki odlučuju na usvajanje HIV pozitivne djece bez roditeljskog staranja.  

Pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava u Južnoafričkoj Republici suočavaju se sa sve više problema u borbi protiv HIV-a i AIDS-a.Zbog nedostatka novca, jedna od najstarijih organizacija uskoro će morati da prekine svoje aktivnosti iako je HIV i dalje glavni uzrok smrti u Južnoj Africi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO