Video: Suzavac i hapšenje 130 osoba na protestu u Parizu

Francuska policija uhapsila je u utorak 130 osoba u Parizu i ispalila suzavac na nekoliko stotina studenata, koji su ponovo izašli na proteste zbog izmjena Zakona u radu, prenose agencije.

Policija je saopćila da je “agresivna grupa” mladih, prekrivena maramama i kapuljačama, bacala kamenje, jaja i flaše na policiju.

Donji dom Parlamenta u utorak će opet razmatrati reforme zakona o radu, nakon niza štrajkova i protesta, koji traju već mjesec dana, prenio je AP.

Vlada francuskog predsjednika Francoisa Hollandae, koja pokušava smanjiti nezaposlenost, navodi da zakon ohrabruje zapošljavanje, pogotovo mladih, ali sindikati i studenti smatraju da ugrožava teško izborenu zaštitu radnika.

Radna sedmica ostaje 35 sati, ali Vlada daje mogućnost poslodavcima da je povećaju i na 60 sati, ukidaju se određene benificije, olakšava se zapošljavanje, ali i otpuštanje.

Slični protesti protiv novog radnog zakonodavstava održani su u utorak širom Francuske.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Francusku je paralizovalo 200 protesta.Hiljade radnika izašli su na ulice, studenti i učenici blokirali su obrazovne ustanove.Više od mjesec dana protestima izražavaju svoje nezadovoljstvo predloženom reformom radnog zakonodavstva.   Radna sedmica ostaje 35 sati, ali vlada daje mogućnost poslodavcima da je povećaju i na 60 sati, ukidaju se određene benificije, olakšava se zapošljavanje, ali i […]

Masovni protesti u Francuskoj. Taksisti nezadovoljstvo zbog konkurencije, poput Ubera, iskazali su na ulicama. Policija i vatrogasci imali su pune ruke posla. Osim kopnenog, na udaru je bio i francuski vazdušni saobraćaj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO