Video: Oboren dron u Nagorno-Karabahu

Samoproglašeno ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha objavilo je snimak za kojeg navodi da prikazuje obaranje azerbejdžanskog drona. 

Glasnogovornik armenskog Ministarstva odbrane rekao je ranije da je “dron azerbejdžanskih oružanih snaga pogodio” njihove položaje.

Video je objavljen dan nakon što je armenska strana također tvrdila da je azerbejdžanski dron pogodio automobil sa volonterima, ubivši sedmero ljudi.

Nakon žestokih sukoba, samoproglašeno ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha saopćilo je u utorak da su oružane snage počele s primjenom mirovnog sporazuma.

Tokom četiri dana sukoba stradalo je najmanje 64 ljudi, pretežno vojnika, prenose agencije.

S druge strane, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je objavilo da nema nikakve informacije o prekidu vatre, prenosi Reuters.

U saopćenju se navodi da armenske snage i dalje izvode napade na civilne i vojne ciljeve Azerbejdžana, u pokušaju da povrate sela koja je azerbejdžanska vojska oslobodila proteklih dana sukoba.

Sukobi, koji su počeli u subotu, najgori su od kada je rat završio 1994. godine, ostavljajući Nagorno-Karabah pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Armena i armenske vojske.

Sukobi su podstaknuti tenzijama između kršćanskih Armenaca i Azerbejdžanaca koji su većinom muslimani.

Izvor: Agencije