Turska: Uhapšeno 68 osoba iz ‘paralelnih struktura’

Do sada je uhapšeno 68 osoba, od ukupno 120, za koje je izdat nalog za hapšenje (Anadolija)
Do sada je uhapšeno 68 osoba, od ukupno 120, za koje je izdat nalog za hapšenje (Anadolija)

Turska policija uhapsila je najmanje 68 osoba koje se dovode u vezu sa slučajem “paralelna struktura”, odnosno organizacijom FETO, ili pokretom poznatijim kao Hizmet, na čelu s Fetullahom Gulenom, javlja Anadolija.

Turske snage sigurnosti provele su niz akcija u 22 grada, koje obuhvataju sedam istraga protiv “paralelnih struktura”, a koje se odnose na finansijske nepravilnosti.

Anadolija saznaje da je do sada uhapšeno 68 osoba, od ukupno 120, a za koje je izdat nalog za hapšenje.

Među uhapšenima nalaze se brojni poduzetnici, prosvjetni i akademski radnici, kao i predsjednici nevladinih organizacija.

Istrage protiv osoba povezanih s “paralelnim strukturama” pokrenute su u gradovima Ankara, Adiyaman, Samsun, Kilis, Antalya, Gumushane i Gaziantep.

Bijeg iz Turske

Saznaje se da se pojedini osumnjičeni obuhvaćeni ovom istragom nalaze u inostranstvu, kao i da je jedan dio po pokretanju istrage pobjegao iz Turske.

Među osumnjičenima koji još nisu uhapšeni nalaze se i uposlenici pojedinih turskih ministarstava, bivši šefovi policije, ogdovorni za gradske okruge u pokretu Hizmet, uposlenici državnog javnog televizijskog servisa TRT te direktori pojedinih kompanija.

Istraga je pokrenuta, između ostalog, na osnovu izvještaja Odbora za finansijske kriminalističke istrage Turske, a on se odnosi na načine i destinacije slanja određenih sredstava koja su unutar pokreta Hizmet prikupljana navodno u humanitarne svrhe.

‘Nema povrataka za pregovarački sto sa PKK-om’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na obilježavanju Dana advokata izjavio je da bi problem terorizma bio riješen za tri dana u slučaju kada tu borbu Turska ne bi vodila u skladu s moralnim, savjesnim i pravnim principima.

“Znamo dobro da postoje i oni ‘advokati’ koji iza maske advokatskog ureda djeluju za potrebe terorističke organizacije. Posebno želim naglasiti i one koji isto to rade s iskaznicama novinara, doktora, prosvjetnih radnika…”, rekao je Erdogan.

Govoreći o djelovanju paralelnih struktura i organizacije PKK, Erdogan je kazao da se, iako izgleda da djeluju nezavisno, radi o organizacijama koje su uključene u isti scenario.

“Želim da znate kako organizacija zla koja se zove ‘paralelna struktura’, unutar zemlje, a i izvan njenih granica, svom snagom i na sve načine radi protiv naše domovine i našeg naroda. Nikakve razlike nema između špijuna s iskaznicom novinara, aktiviste u liku političara, militanta sa zvanjem službenika i terorista koji s oružjem i bombama rade prema direktivama terorističke organizacije”, rekao je Erdogan, doavši kako je svjestan činjenice da turski vojnici ginu, te da “teritorij Turske nije samo komad zemlje uknjižen u katastru”.

“Svi oni koji gaje određene loše namjere prema našoj domovini, neka prvo pogleda koju cijenu smo za nju plaćali u proteklih hiljadu godina i neka, prema tome, poduzimaju svoje korake. No, taj korak mu može biti zadnji. Ove riječi odnose na sve one koji pod različitim imenima i riječima na meti imaju integritet naše zemlje i jedinstvo našeg naroda”, poručio je Erdogan.

Govoreći o poduzimanju mjera protiv onih koji podržavaju PKK, kazao je kako je neophodno biti odlučan i nepokolebljiv u tome, uključujući i oduzimanje državljansatva. “Oni ne mogu biti državljani ove države!”, kazao je Erdogan.

Također je, kako pišu turski mediji, kazao kako nema povratka za pregovarački sto sa PKK-om, te da je Turska ranije ulagala velike napore u procesu pomirenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski pokret Gulen, poznatiji kao Hizmet, nekada je bio blizak Stranci pravde i razvoja i Recepu Tayipu Erdoganu. Međutim, odnosi su se pogoršali 2013. godine. Pokret je proglašen terorističkom organizacijom i od tada turska policija često hapsi njegove pripadnike. Harun Karčić donosi priču o razlozima njihovog raskola.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO