Stanovnici Dikilija ne žele izbjeglice

Ispražnjeni su centri za smještaj izbjeglica koje se iz Grčke vraćaju u Tursku.

Tokom jučerašnjeg dana, sa grčkih otoka Lezbos i Hios u turski grad Dikili stigle su 202 izbjeglice.

Prebačene su u grad Kirklareli, koji se nalazi na bugarsko-turskoj granici. Turski zvaničnici najavili su da u srijedu očekuju novu grupu od približno 200 izbjeglica.

Reporter Al Jazeere Harun Karčić javio je iz turskog Dikilija da u utorak nije došao nijedan brod s izbjeglicama, dok su jučer stigla tri broda s 202 ljudi iz Pakistana, Afganistana i Sirije.

Prisilno ukrcavanje na brodove

Izbjeglice koje su jučer prebačene dobrovoljno su  tražile premještaj, što danas nije slučaj.

“Grčka policija uz pomoć Frontexovih policajaca pokušava pronaći novi način da izbjeglice prisilno ukrca na brodove i da ih deportuje sa grčkih otoka na teritoriju Turske u grad Dikili”, izvijestio je Al Jazeerin reporter.

Lokalni ribari žale se da ih policija tokom noćnog ribarenja zaustavlja, misleći da krijumčare izbjeglice.

“Nijedan stanovnik Dikilija ne želi izbjeglice. Pazite, za koji mjesec će biti ljeto i počinje turistička sezona. Broj stanovnika će se povećati na 500.000. I onda ćemo mi, lokalni stanovnici, zbog tih izbjeglica, satima čekati u bolnici da dođemo na red. Bit će ogromne gužve. Koje će škole pohađati djeca tih izbjeglica? Šta će jesti, šta će piti, gdje će raditi? Niko o tome ne razmišlja”, kaže Erdem, Stanovnik Dikilija.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nekoliko stotina stanovnika Dikilija na turskoj obali protivi se gradnji kampova za izbjeglice u blizini tog grada.  Ranije danas, turska obalna straža presrela je čamac sa 63 izbjeglice koje su se zaputile prema otoku Lezbos. Nakon registracije, smješteni su u kampove za izbjeglice u Turskoj.  

U Tursku je stigla prva skupina izbjeglica, deportiranih s grčkog otoka Lezbos, a prema dogovoru Europske unije i Turske. Guverner Izmira kazao je da bi u turski primorski grad Dikili tokom dana trebalo stići blizu 400 sirijskih izbjeglica. Istodobno, skupina izbjeglica avionom je iz Turske stigla u Njemačku, u okviru istog dogovora. U međuvremenu, iz […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO