Naoružane patrole u francuskim vozovima

Na stanicama će biti uključeno još tridesetak pasa tragača s osjetljivim njuhom radi nalaženja mogućih opasnih tvari (Reuters)

Francuske državne željeznice SNCF koje upravljaju željezničkim saobraćajem u Francuskoj i Monacu uvest će uskoro dodatne timove zaštitara koji će patrolirati vozovima u civilu, opremljeni vatrenim oružjem.

Uz sadašnje uniformirane službenike za sigurnost na stanicama i vozovima, dodatno će se angažirati 3.000 CNCF-ovih zaštitara u civilu koji će se obučiti za korištenje oružja, potvrdio je direktor kompanije Guillaume Pepy.

Riječ je o još jednom sigurnosnom odgovoru na napade u Parizu i Briselu, a opremanje zaštitara u civilu pištoljima predviđa zakon koji bi uskoro trebao biti prihvaćen.

Pepy je rekao da će budžet kompanije za sigurnost biti udvostručen na oko 400 miliona eura. Među ostalim, više će biti uloženo u detektore metala i kontrolu putnika videonadzorom.

Psi tragači i provjera prtljaga

Radi sigurnosti putnika i sprečavanje mogućih napada, na stanicama će biti uključeno još tridesetak pasa tragača s osjetljivim njuhom radi nalaženja mogućih opasnih tvari.

Prema predloženom zakonu o sigurnosti, na vozovima SNCF će dobiti više ovlasti i kod unutrašnje kontrole zaposlenika, koje će moći provjeravati jesu li “potpali pod utjecaj islamista, odnosno jesu li radikalizirani”, navode iz kompanije.

Zaštitari na željezničkim stanicama moći će po svojoj procjeni provjeravati sadržaj prtljage putnika koji su došli na stanicu, prije ulaska u voz.

Izvor: Agencije