Izrael uhapsio skoro 1.900 palestinske djece

Izraelske snage sigurnosti uhapsile su i 16 djevojčica (Anadolija)

Izraelske snage sigurnosti su u proteklih šest mjeseci uhapsile najmanje 1.899 palestinskih maloljetnika na području Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i okupirane Gaze.

Povodom Dana palestinske djece, Palestinska oslobodilačka organizacija je objavila izvještaj o hapšenjima palestinske djece od početka palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije, koji je počeo u oktobru prošle godine.

U izvještaju se navodi da broj uhapšenih maloljetnika čini 37 posto od ukupnog broja Palestinaca koje je izraelska vojska uhapsila u proteklom polugodištu.

Zatvor bez sudskog procesuiranja

U poređenju s istim periodom prošle godine, hapšenja Palestinaca su povećana za 338 posto.

Najmanje 450 palestinske djece uzrasta od 12 do 16 godina se i dalje nalaze u izraelskim zatvorima, a među njima i 16 djevojčica.

Palestinske vlasti upozoravaju da je svaki uhapšeni maloljetnik bio žrtva nekog vida fizičke ili psihičke torture izraelskih snaga sigurnosti.

Ministarstvo za pitanja palestinskih zarobljenika tvrdi da se u izraelskim zatvorima i dalje nalazi više od 7.000 Palestinaca, koji u najvećem broju slučajeva nisu ni bili sudski procesuirani, već su zatvoreni pod optužbama da su prijetnja Izraelu.

Izvor: Agencije