ISIL prijeti napadima na London, Berlin, Rim

Koloseum u italijanskoj prijestolnici Rimu: ISIL zapadnim državama poručio kako "imaju malo opcija" (EPA)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je videosnimak na kojoj navodi kako bi iduće mete napada na Zapadu mogli biti London, Berlin ili Rim, prenose agencije u utorak.

„Ako je jučer bio Pariz, a danas Brisel, Allah zna gdje će to biti sutra. Možda će biti u Londonu ili Berlinu ili Rimu“, govori na engleskom jeziku pripadnik ISIL-a na snimku na kojoj se vide posljedice prijašnjih napada.

Oružana grupa, koja drži pod kontrolom velike dijelove Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za bombaške napade u kojima su ubijene 32 osobe u Briselu u martu i napade u Parizu u novembru prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Na snimci se također vide Donji dom britanskog Parlamenta u Londonu, Koloseum u Rimu, te pariški Ajfelov toranj kako pada.

Snimak sadrži i ranija smaknuća zatvorenika u uporištima ISIL-a u Iraku i Siriji.

Napadi “poruke upozorenja”

U posljednjem videosnimku, borac ISIL-a govori kako su napadi u prošlosti, uključujuće i one na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, bili „poruka upozorenja“.

„Nacije križa, ovo je poruka za vas. Znate da imate malo opcija, ili se pridružite islamu ili platite danas ili zaustavite rat“, ističe.

Snimak je navodno objavila grupa koja samu sebe naziva Medijska produkcija Al Wa'ad. Nije poznato da li je u ovaj posao bilo umiješano i ISIL-ovo zvanično propagandno krilo. Ova grupa skoro svakodnevno objavljuje snimke u kojima prijeti Zapadnjacima.

Uprkos posljednjim gubicima, ISIL i dalje kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije, uključujući velike gradove kao što su Mosul i Raqqa. U proteklih nekoliko mjeseci izgubili su značajnu teritoriju (20 posto u Siriji i 40 posto u Iraku) zbog žestoke kampanje zračnih udara koju vrši koalicija na čelu sa SAD.

Izvor: Agencije