Sirijac spas našao u Senegalu

Bježeći od rata u svojoj zemlji, hiljade Sirijaca dospjele su u Tursku, Liban i Jordan.

Ali, dok broj onih koji utočište traže u europskim zemljama raste, dio izbjeglica, u potrazi za boljim životom, odlučio je otići još dalje. Al Jazeera donosi priču o Sirijcu koji je izbjegao u Senegal.

Husam al-Deen živi usamljenički, daleko od doma. Prodaje parfeme na pijaci u Dakaru.

Nekad je živio u predgrađu Damaska. Borbe, bezrazložno nasilje i stalno prisutan miris smrti bili su mu previše teški.

Prije tri godine napustio je dom. Bolji život potražio je u Senegalu.

“Nisam izbjeglica. Imam posao ovdje. Kada saznam da je život u mojoj zemlji siguran, vraćam se. Nadam se da će se svi Sirijci moći vratiti u domovinu”, kaže Husam al-Deen.

Slobodno kretanje

U ovom zbjegu širokih razmjera, blizu pet miliona Sirijaca rasulo se po svijetu pokušavajući preživjeti.

Husam al-Deen kaže da spada među one sretne. Uspio se spasiti i pronaći pristojno mjesto za život i rad.

Ovdje je, kaže, slobodan, za razliku od onih koji su izabrali Evropu.

“Za mene je Evropa veliki zatvor. Ne možete se kretati slobodno. Za svaki korak potrebno je dopuštenje vlasti. Uveli su, također, restrikcije na prihvat izbjeglica. Život je težak ondje”, kaže on.

Mnogi bi pomislili kako Zapadna Afrika nije logičan izbor. Ali, stotine izbjeglica registrirane su u susjednoj Mauritaniji, u koju Sirijci ne mogu ući bez vize.

Mnogi od njih se, navodno, nadaju da će preko Sahare stići do Mediterana, a zatim u Evropu. Koriste dobro poznate izbjegličke rute i izlažu se mogućoj trgovini ljudima.

“A postoje i oni koji su učinili Zapadnu Afriku svojim novim domom. Naime, ljudi sa Bliskog istoka ovdje žive generacijama”, izvještava Nicolas Hague, reporter Al Jazeere.

Sirijska zajednica

U Senegalu dugo vremena postoji mala sirijska zajednica, zajedno s libanskom.

Muhammed al-Ahmed, čiji su roditelji iz Sirije, rođen je u Senegalu. Prodaje zavjese izrađene u Halepu.

“Nećemo dozvoliti da nas rat zaustavi. Naši dobavljači su prešli u Tursku i mi nastavljamo poslovati, najbolje što možemo. Trgovina je ono od čega živi naš narod”, kaže on.

Stižu vijesti iz Sirije. I opet nisu dobre. Husam al-Deenova kuća skoro je u potpunosti srušena.

Osjećaj gubitka kratko prekida dolazak nove mušterije. Prilika da se zaboravi rat i skoncentrira na život u Senegalu – makar na trenutak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tenzije u izbjegličkim kampovima u Grčkoj rastu uoči početka primjene sporazuma Europske unije i Turske, koji predviđa deportaciju izbjeglica koje su stigle u Evropu poslije 20. marta. S grčkih otoka bi do srijede u Tursku trebalo biti vraćeno 750 osoba. 

Published On 03 Apr 2016

Nekoliko stotina stanovnika Dikilija na turskoj obali protivi se gradnji kampova za izbjeglice u blizini tog grada.  Ranije danas, turska obalna straža presrela je čamac sa 63 izbjeglice koje su se zaputile prema otoku Lezbos. Nakon registracije, smješteni su u kampove za izbjeglice u Turskoj.  

Published On 02 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO