Serija samoubilačkih napada ISIL-a u Iraku

Minska polja sprečavala su napredovanje iračkih snaga (EPA)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) izveli su seriju samoubilačkih napada na vojne i civilne ciljeve u Iraku, dok iračka vojska nastavlja ofanzivu u okolini Mosula.

Najmanje 62 osobe su ubijene, a 83 ranjene u nizu samoubilačkih napada usmjerenih na vojne i civilne ciljeve širom Iraka, saopćili su zvaničnici.

U najkrvavijem napadu najmanje 26 vojnika ubijeno je kada je automobil bomba eksplodirala u gradu Baghdadiju u provinciji Anbar.

Pet civila ubijeno je u napadu u gradu Nasiriji, a autobomba je eksplodirala i u Basri, najvećem gradu na jugu Iraka.

Vojni izvori kazali su za Al Jazeeru da je 13 pripadnika iračke vojske poginulo u napadu ISIL-a sjeverno od Falluje.

U međuvremenu, Turska je saopćila da se zgrada konzulata te zemlje u Mosulu našla na udaru raketa koalicionih snaga. Napadi su izvedeni u dogovoru s Turskom, a nakon informacija da se u toj zgradi skrivaju pripadnici komande ISIL-a. Zgrada je u potpunosti uništena u ponedjeljak ujutro.

Zauzimanje Hita

Iračke snage tvrde da su zauzele sjeverne obronke grada Hita, zapadno od Bagdada, koji je pod kontrolom ISIL-a, pošto su im danima napredak usporavale stotine mina postavljene pored puteva.

Mine koje su pripadnici ISIL-a postavili u polja i uz glavne puteve koji vode u Hit, 140 kilometara zapadno od Bagdada, zaustavili su u nedjelju konvoje iračkih elitnih antiterorističkih jedinica koji su krenuli da okružuju grad.

Linija prema Siriji

Koalicija, predvođena SAD-om, navodi da se iračke snage nalaze u predgrađu Hita i da pokušavaju osvojiti grad.

Hit se nalazi liniji koja povezuje borce ISIL-a u Iraku i susjednoj Siriji, navodi AP.

Zvaničnici iračkih snaga i međunarodne koalicije ističu da je zauzimanje ovog grada ključni korak prije eventualnog napada na Mosul, uporište ISIL-a.

Izvor: Agencije