Roditelji Lubitza objavili smrtovnicu

Hvala svima u gradu Montabaur što su bili uz nas i što ste nas štitili, naveli su Lubitzovi roditelji u čitulji (Westerwaelder Zeitung/Bild)

Roditelji pilota Andreasa Lubitza, koji je prošle godine namjerno srušio avion kompanije Germanwings u francuskim Alpima i tako ubio 149 ljudi, prvi put su u novinama Westerwaelder Zeitung objavili smrtovnicu za sina, prenosi Bild.

Roditelji iz Montabaura, grada koji se nalazi u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, zahvalili su se ljudima koji su bili uz njih u, kako su napisali, najtežem periodu u njihovim životima.

“Hvala svima u gradu Montabaur što su bili uz nas i što ste nas štitili“, naveli su Lubitzovi roditelji.

Lubitz “dobra i vrijedna osoba”

Porodice žrtava pada aviona Germanwings su ih isključile iz svojih aktivnosti i na obilježavanju godišnjice je pročitano svih 149 imena žrtava, osim Lubitzovog.

“Hvala vam za svako pismo koje ste nam napisali, svaku riječ koju ste nam uputili, svaku posjetu ili zagrljaj. Izgubili smo dobru i vrijednu osobu“, naveli su oni.

Porodice žrtava oni u čitulji nisu spomenuli.

Jedan ljekar je predložio da Lubitz bude podvrgnut liječenju u psihijatrijskoj ustanovi, saopćili su nedavno francuski istražni organi.

Tužilaštvo vjeruje da se Lubitz, koji je prije nesreće u više navrata bolovao od teške depresije, 24. marta 2015. na letu Germanwingsa iz Španije za Njemačku zaključao u pilotsku kabinu i namjerno udario avionom Airbus u planinu.

Izvor: Agencije