Netanyahu pozvao Abbasa na sastanak

Netanyahu i Abbas: Pregovori između Izraela i Palestine prekinuti su 2014. godine (Arhiva)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da održe sastanak, prenose agencije.

U saopćenju Vlade Izraela navodi se kako je Netanyahu pozvao Abbasa na sastanak kako bi popravili odnose između dviju strana

„Čuo sam da je predsjednik Palestine Mahmoud Abbas prije nekoliko dana za izraelsku televiziju kazao kako će pozitivno odgovoriti ukoliko ga pozovem na sastanak. Evo, ja ga pozivam da se sastanemo. Otvoren je datum za sastanak. Bilo koji dan može doći. Ja ću ga sigurno dočekati“, istakao je izraelski premijer.

„Imamo mnogo stvari za razgovor, ali primarno pitanje je kampanja izazivanja provokacija Palestinaca u cilju ubijanja Izraelaca. Moja vrata su uvijek otvorena svakome ko želi mir.“

Pružena ruka

Abbas je prošle sedmice u intervjuu za izraelsku televiziju kazao kako će se sastati s Netanyahuom kad god izraelski premijer izrazi želju da se to desi.

„Želim vidjeti mir dok sam još živ. Još je moja ruka Netanyahuu pružena jer vjerujem u mir“, rekao je tada palestinski predsjednik.

Napomenuo je također kako bi nasilje prestalo u slučaju da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestine.

Pregovori, koji su se odvijali pod pokroviteljstvom SAD-a, prekinuti su 2014. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO