Merkel: ZDF namjerno vrijeđao Erdogana

Snimak programa, koji kruži društvenim medijima, sadržava i uvrede i vulgarnost usmjerene ka Erdoganu (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je sadržaj objavljen na televiziji ZDF u četvrtak „namjerno uvredljivim“ prema predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Snimak programa, koji kruži društvenim medijima, sadržava i uvrede i vulgarnost usmjerene ka Erdoganu, te je prikupio žestoke kritike i na društvenim medijima i u javnosti, piše Daily Sabah, pozivajući se na agenciju AP. Videosnimak su kritizirali i njemački parlamentarci.

U snimku se nalazi „satirična“ poema koju je pročitao Jan Boehmermann u četvrtak u svojoj kasnovečernjoj emisiji „Neom Magazin Royale“.

Kako se navodi u saopćenju državnog sekretara i glasnogovornika Vlade Steffena Seiberta, Merkel je u nedjelju kazala premijeru Turske Ahmetu Davutogluu, tokom telefonskog razgovora, da smatra kako je program njemačkog komičara Boehmermanna „namjerno uvredljiv“.

Granica ka klevetanju

U saopćenju se dodaje kako je TV stanica uklonila sadržaj koji ima „teške uvrede“ za Erdogana i izvinila se za 1. april „jer je prešla granicu ka klevetanju“, dok je Merkel istakla kako je poema „neprihvatljiva“.

„Kancelarka Merkel ističe kako njen ured prati ovu situaciju, te kako ovakvi sadržaji ne iskazuju pristup njemačke Vlade“, kazao je Davutoglu nakon telefonskog razgovora.

Uprkos žestokim reakcijama mnogih osoba, naročito Turaka u Njemačkoj, Vlada Njemačke nije nametnula sankcije niti druge kazne TV kući ZDF niti Boehmermannu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO