I sahrane poskupjele radi krize

Ekonomska kriza u Grčkoj nikoga ne štedi, pa ni umrle. Mnoga pogrebna poduzeća su zatvorena, a ona koja su nastavila s radom bore se spojiti kraj s krajem.

Novi porez od 23 posto na pogrebne usluge doveo je tu industriju na rub bankrota.

Al Jazeerina ekipa posjetila je kipara koji oblikuje kip revolucionarnog ratnika koji bi trebao krasiti jedan gradski trg.

Prije izbijanja ekonomske krize prije osam godina, vjerovao je da će, poput njegovog oca, živjeti od slikanja portreta preminulih osoba. Ali ožalošćene obitelji troše sve manje na sjećanje svojih preminulih.

“Kip u prirodnoj veličini može koštati između 50 i 70.000 eura. Bista košta blizu 10.000. I te cijene su 30 do 40 posto niže od onih prije krize”, žali se kipar Nikolaos Georgiou.

Nedaleko od njegove radionice nalazi se gradsko groblje. Samo parcela za obiteljske grobnice košta više od 26.000 eura i još nekoliko desetaka za izgradnju grobnice. Čak i jednostavniji nadgrobni spomenici sada su postali preskupi.

“Četvorni metar mramora iz Dionisosa koštao je 150 eura. Sada košta 250, jer je država povećala poreze za kamenolome, kamenoresce i prijevoznike”, ukazuje klesar Savvas Doulfis.

Rast poreza za 10 posto

Porez je prošle godine podignut sa 13 na 23 posto, što je teško pogodilo pogrebnu industriju.

“Pogreb na jednom od atenskih groblja nekada je koštao do 5.000 eura. Sada, s novim porezom košta 1.300 eura, što znači da općina, pogrebna kompanija, crkva i cvjećari zarađuju manje nego prije”, javio je Al Jazeerin reporter John Psaropoulos.

Mnoge pogrebne kompanije sada troše više novca za financiranje poslovanja, jer isplate novca od socijalnog osiguranja koje pokriva država, dolaze dosta sporije.

“Količina novca se u posljednjih osam godina prepolovila. Socijalno osiguranje isplaćuje 759 eura za troškove pokopa. I ranije su se isplate obavljale na dan ukopa. Sada im za to treba šest mjeseci. U drugim sektorima situacija je još i gora. Fondu radnika javnog sektora treba osam mjeseci da isplate 1.000 eura. Za poljoprivrednike trebaju dvije godine”, kaže Nikos Kyriakidis, vlasnik pogrebnog društva.

Mnogi ožalošćeni nemaju nikakve pomoći, jer nisu osigurani. Prisiljeni su da svoje preminule ostave i po nekoliko tjedana u mrtvačnicama, sve dok te bolnice same ne plate pokop.

Mramorni spomenici za sjećanje na preminule trebali bi oslikavati njihov način života. Ako trenutna situacija u Grčkoj upućuje na nešto, onda je zaključak da život ovdje postaje jeftiniji.

Izvor: Al Jazeera