Erdogan: Nastavljamo borbu do zadnjeg teroriste

Recep Tayyip Erdogan je odbacio 'zapadnjačke lekcije' iz demokratije kada je u pitanju sloboda medija (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će Turska nastaviti aktivnu borbu protiv terorizma i u narednom periodu.

“Nastavit ćemo borbu protiv terorizma sve dok ne utihnu i posljednji pucnji usmjereni prema našoj zemlji i narodu, sve dok ne bude uništen i posljednji terorista i sve dok ne bude uklonjena i posljednja teroristička prijetnja”, rekao je on.

Naglasio je da država snažno podržava sigurnosne snage u borbi protiv terorizma.

“Poručujem svim sigurnosnim snagama da je u borbi protiv terorizma i terorista cijela država i narod uz njih do samog kraja”, kazao je Erdogan, dodavši kako nema pregovora s onima koji stoje iza terorističkih aktivnosti.

“Vođe terorističke organizacije i oni koji djeluju pod njihovim okriljem povremeno govore kako žele pregovore, razgovore i rješenje. Međutim, nema se tu šta pregovarati i dogovarati, neka znaju dobro”, istakao je turski predsjednik.

Odbacio ‘zapadnjačke lekcije’

Erdogan je odbacio bilo kakve zapadnjačke lekcije iz demokratije kada je u pitanju sloboda medija, a nakon prošlosedmičnih kritika američkog predsjednika Baracka Obame o tom pitanju.

“Svi koji nam pokušavaju održati lekciju iz demokratije i ljudskih prava najprije se moraju osvrnuti na vlastitu sramotu”, rekao je Erdogan u govoru održanom u Ankari.

U petak je, uoči sastanka s Erdoganom u Washingtonu, Obama osudio “zabrinjavajuć put” koji je odabrala Turska kada je riječ o slobodi medija.

Turski predsjednik je kazao kako ga žalosti takva Obamina izjava.

Turske se vlasti optužuju da su autoritarne i da žele ušutkati opozicijske medije, no Erdogan je u ponedjeljak kazao kako je Turska “trenutno zemlja koja se protiv terorizma bori aktivnije nego ikada dosad”.

Izvor: Agencije