Armenija: Sukobi u Nagorno-Karabahu mogu prerasti u rat

Sukobi koji su počeli u subotu su najgori od kada je rat završio 1994. godine (EPA)

Borbe se nastavljaju u spornoj regiji Nagorno-Karabaha, dok Azerbejdžan tvrdi da su tri njegova vojnika ubijena u protekla 24 sata, a armenski predsjednik upozorava da sukobi mogu prerasti u rat velikih razmjera.

Predsjednik Armenije Serzh Sargsyan upozorio je u ponedjeljak da bi njegova zemlja mogla ozvaničiti svoje veze s Nagorno-Karabahom tako što bi zvanično priznala njegovu nezavisnost ako sukobi eskaliraju.

Također je rekao da bi eskalacija neprijateljstva mogla dovesti do “rata velikih razmjera”.

Primirje od 1994. godine

Sukobi, koji su počeli u subotu, najgori su od kada je rat završio 1994. godine, ostavljajući Nagorno-Karabah pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Armena i armenske vojske.

Hikmet Hajiyev, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana, rekao je za Al Jazeeru da armenske snage nastavljaju granatirati naseljena područja, uprkos primirju koje je jednostrano proglasio Baku.

“Više od 20 godina smo imali primirje i ono je uvijek bilo relativno”, kazao je on, dodavši da, uprkos naporu Azerbejdžana da proglasi primirje, “armenske snage nastavljaju napadati azerbejdžanske civile”.

“U takvim okolnostima, azerbejdžanske snage su primorane preduzeti sve potrebne mjere kako bi garantirale sigurnost azerbejdžanskih civila i da bi odvratila Armeniju od daljnjeg čina agresije i provokacije – zbog toga sva odgovornost leži na Armeniji”, rekao je Hajiyev.

Artsrun Ovannisian, glasnogovornik armenskog Ministarstva odbrane, kazao je da je milicija napredovala preko noći, “oslobađajući nove pozicije”.

Armenci okupirali nekoliko područja 

On tvrdi da je armenska artiljerija pogodila azerbejdžanske jedinice dok su se kretale prema prvoj liniji.

Armenske snage su također okupirale nekoliko područja izvan Nagorno-Karabaha.

Međunarodni napori da se smire sukobi, koji su odavno podstaknuti tenzijama između kršćanskih Armenaca i Azerbejdžanaca koji su većinom muslimani, nisu imali rezultata.

Najmanje 30 vojnika i dječak ubijeni su na obje strane u subotu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Azerbejdžan je proglasio jednostrani prekid vatre u regiji Nagorno-Karabah, ali ministar obrane te samoproglašenje republike tvrdi da borbe nisu prestale.Sukobi, koji su počeli prije dva dana, trajali su i cijelu noć.Službeni Baku, izvijestio je o pogibiji 12 vojnika.Armenski predsjednik kazao je kako je 18 njihovih vojnika poginulo, a 35 ozlijeđeno. 

Published On 03 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO