Odlazni terminal briselskog aerodroma opet u funkciji

Briselski aerodrom trebao bi puni kapacitet postići u naredna dva mjeseca (Reuters)

Odlazni terminal zračne luke Zaventem u Bruxellesu, na kojem je 22. ožujka izveden dvostruki samoubilački napad, u kojem je 16 osoba ubijeno te je pričinjena velika šteta, djelomično će biti otvoren u nedjelju.

“Nakon svečanog otvorenja, putnici triju letova će se registrirati tijekom nedjelje popodne na odlaznom terminalu”, navela je tvrtka Bruxelles Airport u priopćenju.

Odlazni terminal je velikim dijelom uništen u dvostrukom napadu prije više od mjesec, a zračna luka je morala biti potpuno zatvorena za putnički promet 12 dana.

Ponovno je otvorena 3. travnja, nakon što su privremeno postavljene instalacije, koje su omogućile osiguranje 20 posto uobičajenog prometa u odlasku.

Taj se kapacitet od tada postupno povećava.

Od ponedjeljka registriranje za letove će se obavljati na odlaznom terminalu, navodi Bruxelles Airport.

Kapacitet do 80 posto

Na svom portalu Bruxelles Airport objavio je da će se u ponedjeljak putnici 25 zrakoplovnih tvrtki moći registrirati na odlaznom terminalu.

“Kapaciteti zračne luke se povećavaju do 80 posto broja putnika prije napada”, dodala je tvrtka, koja se nada da će dostići puni kapacitet u drugoj polovici lipnja.

U razgovoru za flamansku televiziju VRT, guverner Belgijske državne banke Jans Smets ocijenio da su napadi imali veliki utjecaj na belgijsko gospodarstvo.

Po njegovim prognozama, negativan učinak mogao bi se još osjetiti u drugom tromjesječju.

Izvor: Agencije