Korzika: Zapaljena muslimanska dvorana za molitvu

Niko nije povrijeđen u požaru, koji policija istražuje kao podmetnut (AP)

Muslimanska dvorana za molitvu teško je oštećena u požaru tokom noći u Ajacciou, glavnom gradu francuskog otoka Korzike, rekli su lokalni zvaničnici, četiri mjeseca nakon što je druga takva dvorana poharana.

U subotu ujutro u 5:00 sati požar je teško oštetio salu za molitve muslimana na ulazu u Ajaccio, u četvrti Mezzavia, rekao je tužilac Republike Ajaccio Eric Builard, preciziravši da je vjerovatan “kriminalni uzrok”.

Niko nije povrijeđen u požaru, koji policija istražuje kao podmetnut, nakon što je pronašla dva odvojena izvora vatre unutar dvorane.

“Ovo je neprihvatljivo”, rekao je gradonačelnik Ajaccioa Laurent Marcangeli za informativnu televizijsku stanicu iTELE.

Raniji napadi

“Ova mjesta nisu dovoljno zaštićena.”

Sala za molitve, koja se nalazi iza nogometnog stadiona ekipe Gazelec d’Ajaccio, jedna je od dvije najveće u gradu i već je bila predmetom vandalizma u prošlosti.

Krajem decembra Korziku su potresli rasni nemiri, kada su vatrogasci u Ajacciou napadnuti u četvrti s većinskim imigrantskim stanovništvom, a muslimanska dvorana za molitve napadnuta u protivimigrantskim demonstracijama koji su uslijedili.

Izvor: Agencije


Povezane

Poglavar IZ u BiH u posjeti mađarskom premijeru, čija je izjava da ‘islam nije pripadao Evropi’ prošle godine izazvala reakciju Kavazovića.

Published On 28 Apr 2016

Lokalna vlast u bugarskom gradu usvojila je mjere o kažnjavanju muslimana koji prekrše ovu zabranu.

Published On 27 Apr 2016

Christian Wulff kritizirao je jačanje antiislamske struje u njegovoj državi i istakao kako islam pripada Njemačkoj.

Published On 22 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO