Brojni izazovi pred čuvarima obale Libije

Brojni su izazovi pripadnika sigurnosnih snaga u Libiji, uključujući i obalnu stražu, u njihovim nastojanjima da očuvaju granice svoje države. Prethodnog dana libijska policija je uhapsila nekoliko desetaka izbjeglica na njihovom putu prema Evropi.

Libijska obala duga je 1.800 kilometara i prioritet obalske straže je njena zaštita. Manje patrole pretražuju samo određeno područje. Tragaju za krijumčarima, trgovcima ljudima i naoružanim grupama, poput oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koji pokušavaju uvesti oružje i borce u zemlju.

“Imamo dva cilja – zaštititi more i tragati za nelegalnim migrantima na kopnu. Patroliramo gradom u potrazi za prijetnjama od ISIL-a. Kada otkrijemo nešto od toga, zovemo zračnu patrolu i radimo s njima. Do sada nismo imali direktnog kontakta s ISIL-om”, kaže Abu Bakr Tahir, pripadnik obalne straže u libijskom gradu Misrati.

Uobičajena patrola traje između četiri i 12 sati, a ponekad su na plaži kontrolni punktovi. Vojnicima je ovaj posao i izvor prijeko potrebnih primanja.

Droga gorući problem

“Uvijek sam volio otvoren prostor, pustinju i plažu. Volim biti vani. Libija nije stabilna i puna je problema, tako da je ovo dobra prilika da učinim nešto za svoju zemlju”, navodi vojnik Jabar Lamlahaq.

Patrola ne postoji samo zbog zaštite, iz Misrate javlja novinar Al Jazeere Imran Khan.

“Patroliraju i iz obavještajnih razloga. Između uporišta ISIL-a u Sitri i Misrate smješteno je nekoliko ribarskih sela. Informacije koje dobiju od ribara korisne su objema stranama”, dodaje.

Krijumčarenje droge još je jedan gorući problem. Uz tako otvorenu i pristupačnu obalu, teško je moguća pljenidba svake pošiljke droge. Pred obalskom stražom u Misrati veliki je posao – upravo tu, gdje se prostire jedna od najdužih, ali i najnerazvijenijih i najnezaštićenijih obala Sjeverne Afrike.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Misrata, nekadašnje odmaralište, sada je dom Libijcima koji su postali izbjeglice u vlastitoj zemlji.

Published On 28 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO