Psihološka pomoć za izbjeglice iz Sirije

U centar “Basma”, koji se nalazi na jugu Libanona, svakodnevno dolaze stotine sirijskih i palestinskih izbjeglica, ali i libanonske mladeži. Tamo im je osigurana besplatna psihološka pomoć, ali i različite vrste tečajeva.

Otkad je iz Sirije izbjegao u susjedni Libanon, Muhammad skoro svakodnevno posjećuje centar “Basma” u Suru, gradu na jugu te zemlje. Kaže da mu je rat uništio djetinjstvo, ali da to ovdje uspijeva zaboraviti. Ima priliku družiti se s vršnjacima, ali i pohađati besplatni tečaj fotografije.

“Prije nego što sam došao u centar, nisam znao ništa o fotografiji i mobilnim telefonima. Ovdje sam naučio mnogo korisnih stvari”, kaže Muhammad.

Više od 500 sirijskih i palestinskih izbjeglica, ali i mještana, pohađa različite tečajeve u centru “Basma”. Obuhvaćena su različita područja, poput informatike, fotografije, plesa, profesionalnog šminkanja…

I psihološka pomoć

Polaznicima pružaju i besplatnu psihološku pomoć. Nastavnici kažu da mnogi pate od nekog oblika depresije, ili su bili izloženi nekom obliku nasilja.

“Njihova međusobna suradnja i interakcija, kroz različite aktivnosti, pomoći će im da dođu do rješenja i primjene ih na probleme u okolici”, ukazuje Hannan al-Musa, direktorica centra “Basma”.

Pokretači projekta ističu kako žele da centar bude novi početak u životima sirijskih izbjeglica i pomogne im da vrate samopouzdanje, između ostalog i kroz sport.

“Imamo 13 trenera i trenerica koji su prošli posebnu obuku. Prije svega, želimo raditi na njihovim vještinama, ali i pomoći im da se prilagode novoj okolini”, kaže koordinator Husein Sa'd.

Iz centra “Basma” nadaju se da će ostaviti lijepe uspomene u životima polaznika, naročito sirijskih izbjeglica. Cilj im je pomoći novim generacijama da prevaziđu posljedice koje je rat ostavio na njih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Direktor psihijatrijske bolnice Ibn Khaldun u Halepu je potvrdio kako se 50 posto stanovnika može smatrati invalidima.

Published On 01 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO