Ofanziva Fronta al-Nusra na Assadove snage u Halepu

Nakon višesedmičnog zatišja, rasplamsane su borbe južno od Halepa. Front al-Nusra, koji nije uključen u prekid vatre, tvrdi da je u posljednjim borbama poginulo više od 50 šiitskih dobrovoljaca, koji se bore na strani sirijske Vlade.

Iranska revolucionarna garda potvrdila je pogibiju dvojice svojih pripadnika u Siriji, gdje su djelovali kao vojni savjetnici.

Front al-Nusra oklopnim vozilima napreduje prema gradu Al-Eisu, koji je sirijska vojska zauzela četiri mjeseca ranije, uz pomoć ruske avijacije. Bitka je počela žestokom pripremnom artiljerskom paljbom iz teškog naoružanja. Borba je, nakon samo nekoliko sati, završena u korist Fronta al-Nusra.

Po zauzimanju najvažnijeg uzvišenja u okolini grada, snage sirijske Vlade bile su prisiljene na povlačenje iz naselja i okoline. Pretrpjeli su znatne gubitke, a posebno na strani savezničkih šiitskih milicija.

“Zauzeli smo naselje i brdo Al-Is, što je dovelo do haotičnog povlačenja režimskih snaga. Opskrbne rute vojske bile su pod našom vatrom. Među poginulima je mnogo šiitskih dobrovoljaca iz Irana i Iraka”, kaže Abu Ubeyde, vojni komandant Fronta al-Nusra.

Irački, libanski i iranski dobrovoljci

Natpisi na farsiju i iranske zastave vide se na ostacima artiljerijskih projektila. Za protivnike sirijskog režima dokaz da je Iran aktivno uključen u naoružavanje Assadovih snaga. Kažu da je Iran odigrao ključnu ulogu u mobiliziranju i dovođenju vjerski motiviranih dobrovoljaca na sirijsko ratište. Pokazuju natpise na zidovima naselja, koji ukazuju na to da su se ovdje nalazili irački, libanski i iranski dobrovoljci.

“Odred Fatimija… pokret Nudžebaa. Na drugoj strani vidimo potpis jedinice – Odred mučenika Muse al-Amirija”, kaže jedan pripadnik Fronta al-Nusra.

Uslijedio je odgovor sirijskih zračnih snaga. Više od 20 zračnih udara na izgubljene položaje. Bitka za Al-Is vjerovatno znači početak novih, većih vojnih operacija u ovom području. U obližnji grad Hadir stigao je velik broj pripadnika Vladinih snaga i savezničkih milicija.

“Sve više Sirijaca gubi nadu u političko rješenje sukoba. Prvobitno oduševljenje primirjem i mirovnim pregovorima polako nestaje. Tome doprinosi i neodlučnost međunarodne zajednice. Stoga je sve veći broj onih koji vjeruju da je vojno rješenje najbolja opcija za okončanje sukoba”, izvještava iz Halepa reporter Al Jazeere Milad Fadl.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Volonteri i civilna zaštita u Halepu se opiru teškim uslovima nadajući se da će jednog dana moći obnoviti grad.

Published On 17 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO