Nuklearni arsenal posjeduje devet država

Efikasnost arsenala Sjeverne Koreje je upitna zbog nepouzdanosti i ograničenog dometa projektila koji mogu nositi takvo oružje (AP)

Prema kratkom presjeku nuklearnog oružja u svijetu, koji je napravio britanski The Independent, najveći potencijal za kompletno uništenje planeta još uvijek je u Rusiji i SAD-u.

Uz njih, još sedam država trenutno raspolaže nuklearnim arsenalom – Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo (koje su, zajedno s Rusijom i SAD-om, ujedno i priznate kao nuklearne sile pod Sporazumom o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja) te Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja (koje su bez “legalnog” priznanja njihovih arsenala).

Najviše bojevih glava s nuklearnim naoružanjem ima Rusija – čak 7.300 (iako su proteklih dana pisali neki britanski portali da taj broj raste suprotno međunarodnim sporazumima), dok ih u stopu prati SAD sa 6.970.

Indija i Pakistan kao nepoznanice

Ujedinjeno Kraljevstvo ima 215 bojevih glava, Francuska 300, a Kina oko 260.

Sjeverna Koreja, koja je prije nekoliko godina uspješno testirala nuklearno oružje, ima 20 bojevih glava.

No, upitna je efikasnost tog arsenala, s obzirom na nepouzdanost i ograničen domet njihovih projektila koji mogu nositi takvo oružje.

I dok je Kim Jong-un najrizičniji faktor među svim osobama koje pritiskom gumba mogu izazvati masovno uništenje, zabrinutost su oduvijek izazivali Indija i Pakistana, koji su tokom 20. stoljeća prošli kroz nekoliko okršaja te u međuvremenu stvorili vlastito nuklearno oružje.

Njihovi arsenali još uvijek se šire, a između sebe najmanje imaju po 100 bojevih glava u svakoj državi.

Veliki misterij je i nuklearni arsenal Izraela, iz kojeg nikada nisu niti potvrdili, ali niti negirali, da imaju nuklearno oružje, iako se procjenjuje da imaju 80 bojevih glava.

Napadi na Hiroshimu i Nagasaki

Od svih spomenutih država, na nuklearno oružje najviše troši SAD – čak 20 milijardi dolara godišnje, što je više nego sve ostale nukelarne sile zajedno.

Amerikanci su ujedno jedina nacija koja je nukelarno oružje upotrijebila u ratu, i to 1945. godine, kad su s dvije bombe uništili japanske gradove Hiroshimu i Nagasaki te okončali Drugi svjetski rat, uz žrtvovane živote od najmanje 150.000 osoba.

Kuriozitet u cijeloj “nuklearnoj” priči je Južnoafrička Republika, koja je tokom ‘80-ih godina prošlog stoljeća proizvela šest komada nuklearnog oružja, ali je sve uništila ranih ‘90-ih, podsjetio je The Independent.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO