SAD bombama udara na finansijsku bazu ISIL-a

Pentagon kaže da su udari američke koalicije na mete ISIL-a uništili više od 800 miliona dolara u gotovini. Vojni zvaničnici kažu da takav finansijski udarac ima dvostruki učinak, više pripadnika napušta ISIL, a manje ljudi im se priklanja.

Nekoliko stotina bombi bačeno je na ISIL-ove mete u Iraku i Siriji, otkako su 2014. počeli napadi koje predvodi SAD.

Udarali su po njihovim skladištima oružja, pripadnicima i naftnim postrojenjima.

No, napadi na rezerve gotovine, imali su posebnu efikasnost. U manje od 20 napada, američka vojska kaže da je uništila stotine miliona dolara u gotovini.

“Ako postoji samo jedan dolar koji bi trebao ići prema ISIL-u, želim ga uništiti. Još samo ne znamo koji je zajednički faktor u jednačini. Tako da ću ići za svakim od njihovih kapaciteta, a fokusirat ću se upravo na novac koji se troši za borbu. I ako koriste svega jedan dolar na ulici, da bi ga utrošili za oružje, idem za tim dolarom”, rekao je major general američke vojske Peter E. Gersten.

Prije dvije godine, američka državna kasa, ISIL je opisala kao terorističku organizaciju s najboljim načinom financiranja s kojom se ikada susrela. Teško je procijeniti koliko je bogat ISIL, ali vjeruje se da je prošle godine imao budžet od dvije milijarde dolara. Do tog su novca su došli uglavnom pljačkajući banke, zauzimajući naftna polja i namećući vlastite poreze.

Napadi imaju rezultata.

Gersten ukazuje na jedan primjer kada je američka koalicija ciljala jednu kuću u iračkom gradu Mosulu.
Tada je uništeno 150 miliona dolara u gotovini.

“Postoje jednostavni načini da se utvrdi tok novca, prateći ubiranje poreza i vozila koja se kreću po određenim adresama”, kazao je Aimen Dean, bivši član Al-Kaide.

Čini se da to utječe na ISIL-ovu mogućnost djelovanja. Američka vojska kaže da je broj novih regruta u Iraku i Siriji pao, od najviše prošle godine, kada ih je bilo gotovo 1.500 na mjesec, do sada, kada ih je otprilike 200.

I dezertiranje je poraslo. U januaru su, navodno, najavili rezanje plata svojim pripadnicima na pola.

“ISIL treba novac dok god ima kontrolu nad teritorijom i trebaju se brinuti za ljude koji tamo žive. To se smanjuje zbog protunapada. Tako postaju sve manje ovisni o gotovini. Kako im se smanjuje teritorija, imaju manju potrebu za novcem, ali su još prijetnja. Imajte na umu da smo imali osjetno više akcija protiv Al-Kaide u posljednjih 15 godina, a oni su sada veći nego što su bili 2001, aktivno su prisutni u više zemalja nego tada, a nemaju novca”, navodi Martin Reardon, strateški ekspert Soufan Group-a.

Udarac na ISIL-ovu finansijsku bazu, neće biti dovoljan da ga se ukloni iz Iraka i Sirije. Ali gubitak stotina miliona dolara će imati značajan uticaj.

Izvor: Al Jazeera