Poziv Italiji da zaštiti evropske granice

U Libiji čeka između 200.000 i milion osoba na prijelaz prema Evropi, navodi Beč (AP)

Njemačka i Austrija pozvale su Italiju da zaštiti vanjske granice Evropske unije, jer strahuju od novog izbjegličkog vala iz Libije.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je da funkcionira dogovor Turske i Grčke u vezi sa izbjegličkom krizom.

Dodao je da Evropa strahuje od povećanja broja izbjeglica na mediteranskoj ruti, i to iz Libije prema Italiji.

“Sporazum između Grčke i Turske funkcionira. Radimo na tome da osiguramo da to tako ostane i da sporazum bude uspješno proveden. To bi značilo da neće biti novog pritiska na baalkansku rutu”, kazao je on.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka je kazao: “Smatramo neophodnim da se Italija jasno pridržava međunarodnih dogovora. Dobili smo jasan znak od ministra Angelina Alfana da će i oni povećati broj provjera na svojim unutrašnjim granicama, mnogo prije osjetljivog prolaza Brenner, odnosno granice s Austrijom”.

Dolazak migranata

“U Libiji čeka između 200.000 i milion osoba na prijelaz prema Evropi. Gotovo 70 posto njih su ekonomski migranti”, rekao je Sobotka i naglasio kako njegova Vlada “priprema tehničke preduvjete” za uvođenje kontrola na glavnom graničnom prijelazu između Italije i Austrije, Brenneru.

Italija je ovih dana izrazila nezadovoljstvo pripremama za ponovno uvođenje graničnih prijelaza na Brenneru, koji je glavni prijelaz između Italije i Evrope, sjeverno od Alpa.

“Mi pripremamo granicu, ali nećemo podizati ograde toliko dugo dok to situacija ne bude zahtijevala”, rekao je Sobotka i dodao da je potrebno “sveevropsko rješenje” ali da toliko dugo dok se do njega ne dođe treba djelovati na nacionalnom nivou.

I De Maiziere je potvrdio kako “treba proći još nekoliko dana” prije nego li sveevropsko rješenje stupi na snagu.

Izvor: Al Jazeera i agencije