Kampanja: Prestanite napadati bolnice, one nisu meta

Piše: Mario Pejović

Nakon serije napada na bolnice u Siriji, Ljekari bez granica (MSF) započeli su kampanju na društvenim mrežama pod hashtagom #NotATarget (nisu meta), kojom se traži obustava napada na medicinske ustanove, ljekare, bolničare i humanitarne radnike.

Ova humanitarna organizacija navodi da su 2015. godine u Siriji 63 bolnice i klinike koje podržava MSF pogođene u bombardiranju i granatiranju više od 94 puta, što je u prosjeku više od jednom sedmično.

Ukupno je ubijeno 23 članova Ljekara bez granica, a 58 ih je ranjeno.

U proteklim danima, bombardirane su dvije bolnice u Halepu. Ubijeno je najmanje 50 ljudi, a veći broj je ranjen.

MSF podsjeća da su korisnici društvenih mreža pomogli ovoj organizaciji kada je američka vojska prošle godine u napadu uništila bolnicu Ljekara bez granica u afganistanskom Kunduzu tako što su potpisali peticiju kojom se tražila nezavisna istraga napada, te da sada ponovno traže pomoć.

Ljekari bez granica podsjećaju da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 3. maja glasa o rezoluciji kojom bi se trebali spriječiti budući napadi na bolnice, pacijente i civile u ratnim zonama, te pozivaju korisnike društvenih mreža da se uključe u napore za usvajanje rezolucije.

Kampanja na internetu

MSF poziva da se na Twitteru koristi hashtag  #NotATarget, kako bi se naglasilo da bolnice i pacijenti nisu mete, te da korisnici ove društvene mreže objavljuju sljedeću poruku:

Attacks on hospitals must stop! This cannot be the accepted norm. @UN Security Council (#UNSC) must reaffirm that hospitals are #NotATarget.

(Napadi na bolnice moraju prestati. Ovo ne smije biti prihvaćena norma. Vijeće sigurnosti UN-a @UN Security Council (#UNSC) mora potvrditi da bolnice nisu meta.)

Također se pozivaju korisnici da na Twitteru objavljuju sljedeću poruku:

I stand with @MSF in asking the @UN Security Council (#UNSC) to reaffirm that hospitals are #NotATarget.

(Zajedno sa MSF-om tražim od Vijeća sigurnosti da potvrdi da bolnice nisu meta.)

MSF navodi da brojne zemlje nemilosrdno bombardiraju civilne mete, te da države potpisnice Ženevske konvencije, uključujući članice UN-a i Vijeća sigurnosti, smatraju da se više ne moraju pridržavati pravila međunarodnog humanitarnog prava, koji osigurava pravedno i proporcionalno ratovanje.

Humanitarna organizacija podsjeća da je u februaru izveden zračni udar na bolnicu koju podržava MSF, a koji je izvela sirijska ili ruska vojska. U napadu je ubijeno 25 ljudi, a hiljade ljudi više nemaju pristup hitnoj medicinskoj pomoći.

SAD: Udar na bolnicu u Kunduzu nije zločin

Kampanja dolazi u vrijeme kada je američka vojska saopćila da bombardiranje bolnice u afganistanskom Kunduzu prošle godine, u kojem je ubijeno 42 ljudi, nije bio zločin, već ljudska i tehnička greška.

MSF tvrdi da se radi o velikom previdu američkih trupa i kršenju zakona i običaja ratovanja te traži međunarodnu istragu.

Trećeg oktobra 2015. specijalne američke snage su bombardirale bolnicu MSF-a dok su afganistanske regularne snage pokušavale zauzeti Kunduz, a u to vrijeme strateški grad koji je bio u rukama talibana. 

Zbog tog krvavog napada, više od 170 pojedinaca i porodica primilo je novčanu odštetu, 3.000 dolara za svakog ranjenog i 6.000 za svaku poginulu osobu.

Za potpunu obnovu bolnice MSF-a izdvojeno je 5,7 miliona dolara.

U Jemenu su medicinske službe MSF-a napadnute četiri puta u samo tri mjeseca, između oktobra 2015. i januara 2016.

Prvi napad se desio 26. oktobra 2015, kada su borbeni avioni koalicije predvođene Saudijskom Arabijom više puta bombardirali bolnicu. Drugog decembra 2015. godine je mobilna klinika MSF-a pogođena u zračnom udaru, kada je jedna osoba ubijena, a osam ranjeno.

Desetog januara 2016. u napadu na bolnicu Shiara, koju podržava MSF, ubijeno je šestero ljudi, a ranjeno najmanje sedmero. Vozilo MSF-a je pogođeno 21. januara, kada je ubijen vozač u nizu zračnih udara u guberniji Saada.

MSF podsjeća da je do napada dolazilo i u drugim dijelovima svijeta. U Sudanu je bolnica koju je vodio MSF bombardirana u napadu sudanske avijacije 20. januara 2015, zbog čega su obustavljene medicinske aktivnosti i medicinska pomoć za hiljade Sudanaca.

Ljekari bez granica kažu da ne mogu prihvatiti da “nova normalnost” definira moderno ratovanje. Ciljano ubijanje civila, medicinskog osoblja i pacijenata ne može da se nastavi, bez obzira koje oružane snage su odgovorne, navode iz ove humanitarne organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije