SAD: ISIL i Rusija među najvećim prijetnjama

Znatno su umanjene ISIL-ove borbene sposobnosti, rekao je general Dunford (Reuters)

Američki ministar odbrane Ashton Carter je kazao kako Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Iran te posebno grupa Islamska država Irak i Levant predstavljaju pet najvećih vojnih izazova po Sjedinjene Američke Države.

On je to rekao tokom svjedočenja na senatskom Odboru za oružane snage.

Osim Cartera, pred Odborom je svjedočio i zapovjednik Združenog štaba američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić

Prvi čovjek Pentagona Ashton Carter je izjavio da Sjedinjene Države u Iraku imaju 3.500 vojnika, uglavnom vojnih instruktora i pripadnika specijalnih postrojbi, dok se u Siriji nalazi 300 vojnika sličnog profila, koji sudjeluju i u borbenim operacijama.

“Naši neposredni ciljevi su pomoći lokalnim snagama u oslobađaju Mosula u Iraku te Raqqe u Siriji od ISIL-a”, naglasio je general Dunford, koji je senatorima rekao da su znatno umanjene ISIL-ove borbene sposobnosti i da im je ograničeno kretanje.

Zapovjednik Združenog štaba je naglasio da se grupi Islamska država Irak i Levant prekidaju finansijske transakcije i da je moral ISIL-ovih boraca u padu, kao i da je sve manje onih koji im se pridružuju.

“Nekada su imali 2.000 novih boraca mjesečno, a sada ne više od 200”, rekao je general Dunford.

Međusobne prijetnje

Ranije ove sedmice, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako NATO smatra da je Rusija prijetnja, ali Moskva želi razviti dobre odnose sa svim državama i organizacijama.

“Kada govorimo o tome ko predstavlja prijetnju za koga, mislim da vjerovatno ne trebamo zaboraviti česta saopćenja koja smo slušali prethodnih godina iz Brisela, iz štaba, od lidera NATO saveza o tome kako smatraju da je Rusija prijetnja”, rekao je Peskov.

Dodao je da takve izjave nisu ograničene samo na riječi i da postoje realni koraci koji se preduzimaju sa ciljem izgradnje vojnog potencijala te da se taj potencijal pomjeri bliže granici Rusije, prenio je Sputnjik.

Peskov je podsjetio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin više puta napomenuo da je Moskva spremna razvijati uzajamno korisne, pristojne i konstruktivne odnose sa svim zemljama u svijetu.

Glasnogovornik Kremlja je komentirao intervju predsjednika SAD-a Baracka Obame stanici CBS, u kojem je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin posmatra NATO, EU i transatlantsko jedinstvo kao prijetnju po snagu Rusije.

Obama je rekao kako je skrenuo pažnju Putinu da samo “ujedinjena Evropa u saradnji sa otvorenom Rusijom predstavlja pravi recept” i dodao “da ga nije uspio uvjeriti u to”, prenio je TASS.

Izvor: Al Jazeera i agencije