Austrija drastično postrožila zakon o azilu

Zakon predviđa mogućnost proglašavanja vanrednog stanja u slučaju velikog broja izbjeglica (Reuters)

Parlament Austrije usvojio je zakon kojim se drastično postrožuje pravo na azil, a ta je zemlja prošle godine primila 90.000 izbjeglica.

Novi zakon, usvojen s 98 glasova za i 67 protiv, jedan je od najstrožih u Evropi. Za njega su glasali zastupnici vladine koalicije socijaldemokrata i konzervativaca, a protiv su bili opozicioni Zeleni i liberali te četvero zastupnika socijaldemokrata.

Protiv su bili i zastupnici ekstremne desnice (FPO), koji smatraju da je nacrt preblag.

Vanredno stanje u slučaju velikog broja izbjeglica

Mjere uključuju mogućnost da se azilanti odbiju već na granici, osim maloljetnika bez pratnje, žena s malom djecom i drugih osjetljivih grupa.

 “Ovo su veoma opasne stvari koje se ovdje odvijaju, posebno ako padnu u pogrešne ruke”, kazao je čelnik stranke NEOS Matthias Strolz.

Ograničava se inicijalno pravo na azil na tri godine, a predviđa se i mogućnost proglašavanja vanrednog stanja u slučaju velikog broja izbjeglica. Oni bi u tom slučaju bili blokirani na granicama i ne bi mogli čak ni predati zahtjev za azil.

Zakon je usvojen samo nekoliko dana nakon što je Norbert Hofer, predsjednički kandidat desnice, osvojio prvu rundu predsjedničkih izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije