Trump i Clinton na korak do nominacije

Piše: Ivica Puljić

Iako Donald Trump sebe već naziva “vjerojatnim” predsjedničkim kandidatom i unatoč velikoj pobjedi u pet saveznih država, on treba premoćno pobijediti idućeg utorka u Indiani kako bi osvojio 57 delegata, što bi mu otvorilo put da dobije famozni broj od 1.237 delegata, a to mu osigurava stranačku nominaciju.

Ukoliko ne dobije Indianu, gdje njegov najveći rival Ted Cruz polaže sve nade, onda će Trump osigurati veliku pobjedu u Kaliforniji.

Zanimljiva je situacija s Hillary Clinton. Ona je sada u fazi kada počinje pozivati Bernieja Sandersa da odustane od utrke i počinje se sve više udvarati njegovim glasačima.

No, prati je duh iz prošlosti, kada je ona 2008. godine odbijala odustati od izbora, iako je bilo jasno da tadašnji senator Barack Obama ima potporu demokratskih birača da bude njihov predsjednički kandidat.

S druge, strane Sanders sada poručuje da “…njegova kampanja nije važna radi pobjede na izborima, nego radi transformacije Sjedinjenih Američkih Država”.

U međuvremenu Donald Trump pokušava unijeti razdor unutar Demokratske stranke, pozivajući Bernieja Sandersa da izađe na izbore kao neovisni predsjednički kandidat.

Rijetka taktika

Trump je sada sučeljen s rijetkom taktikom dvojice preostalih suparnika, Teda Cruza i Johna Kasicha, koji ujedinjuju snage i svaki se bori za delegate u saveznim državama gdje jedan od njih ima izgleda za uspjeh.

Cilj je ne dopustiti Trumpu da dosegne 1.237 delegata, što mu treba osigurati nominaciju. Ali, brojke su neumoljive i pokazuju da Donald Trump trenutačno ima više glasova glasača, ne delegata, nego što je to imao Mitt Romney prije četiri godine. A do kraja unutarstranačkih izbora ostalo je 10 saveznih država.

Trump bi mogao postati republikanski predsjednički kandidat koji ima najveću potporu glasača ikada.

Hillary Clinton jasno mijenja taktiku od unutarstranačkih izbora prema općim izborima, sve se više obraća Trumpu, a manje Sandersu, koji nema više ni teoretske izglede da dostigne broj delegata koji osiguravaju nominaciju.

Jedino je pitanje – kada će i kako odustati.

Izvor: Al Jazeera