Stotine prijava protiv njemačkog satiričara

Boehmermann, nekadašnji voditelj njemačke televizije ZDF, prije nekoliko sedmica pročitao pjesmu u kojoj se šali na račun Erdogana (EPA)

Na adresu Tužiteljstva u Mainzu došlo je nekoliko stotina krivičnih prijava protiv Jana Boehmermanna, njemačkog satiričara koji je ismijavao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Krivičnih prijava je nekoliko stotina, ali ne znamo tačno kada će biti donesena odluka o njima”, kazala je državna tužiteljica Andrea Keller za Rheinische Post.

Istakla je da Tužiteljstvo prije bilo kakve odluke želi saslušati Boehmermanna.

Keller je potvrdila da su dobili i zahtjev Vlade Turske koji se odnosi na proces protiv satiričara, kao i odobrenje njemačkih vlasti da se on procesuira. 

Druge istrage protiv satiričara

Navela je da Boehmermann do sada nije odredio advokata koji će ga braniti.

Boehmermann, nekadašnji voditelj njemačke televizije ZDF, prije nekoliko sedmica pročitao je pjesmu u kojoj se šali na račun turskog predsjednika.

U svojoj emisiji, koja se prikazivala na ZDF-u, recitirao je pjesmu uvredljivog sadržaja o Erdoganu, u kojoj je naveo da turski predsjednik potiskuje manjine u Turskoj, Kurde i kršćane.

Ako bi Boehmermann bio osuđen, prema njemačkom zakonu bi mogao dobiti kaznu do jedne godine zatvora.

Tužitelji su pokrenuli i druge istrage protiv njega, nakon što su došli do informacija da je uvrijedio i druge zemlje.

Ako bi bio optužen i za te slučajeve, mogao bi biti osuđen na kaznu i do tri godine zatvora.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke preporučilo je njemačkim turistima koji putuju u Tursku da javno ne kritiziraju tamošnje vlasti.

Izvor: Agencije