Idomeni – kamp u kojem nema normalnog života

Blizu 10.000 izbjeglica i dalje živi u improviziranom kampu Idomeni, u blizini grčko-makedonske granice. U posljednjih mjesec dana ih je gotovo 2.000 napustilo Idomeni. Smjestili su se u obližnjim kampovima, gdje mogu početi proceduru traženja azila ili relokaciju. Međutim, dio njih se vratio u Idomeni, jer kažu da ni uslovi u drugim kampovima nisu mnogo bolji.

Jaki vjetar život u Idomeniju čini nepodnošljivo teškim. Muhamedu, koji s porodicom već 52 dana živi u kampu, uništio je šator.

“Vidite kako su dobri uvjeti za izbjeglice… Želim poslati poruku Evropi: iz Sirije sam, tamo sam se, zbog rata, selio iz grada u grad, ali spavali smo po kućama, nikad u šatoru – ovo ovdje je sramota. Vlade u evropskim zemljama su veliki lažovi, a prikazuju se kao demokratije”, navodi Muhamed, izbjeglica iz Sirije.

‘Mi, Sirijci, nemamo sreće’

Odselio se u drugi kamp. Nakon svega četiri dana, vratio se u Idomeni. Ne pomišlja da pokuša ilegalno preći granicu, jer je veliki rizik, a i krijumčari traže 1.000 eura po osobi. Ne zna šta da radi, osim da čeka. Kaže, “mi, Sirijci, nemamo sreće”.

Grčka policija dijeli letke s informacijama da će granice za izbjeglice ostati zatvorene. Preporučuje im da idu u kampove koje podiže grčka Vlada, a gdje se mogu registrirati i aplicirati za azil, ili početi proceduru za relokaciju u neku od zemalja Evropske unije, ukoliko ispunjavaju uslove. Mogu početi i proceduru za ujedinjenje s rodbinom koja je već u zemljama EU-a. Ukoliko ne ispunjavaju uslove, dat će im novac da se vrate u domovinu.

Qusay iz Sirije odlučio je da, nakon skoro dva mjeseca, napusti Idomeni.

“Nemam izborora, osim da odem odavde. Ovo mjesto nema status legalnog kampa i svako ko želi početi program relokacije ili za azil ne može proceduru pokrenuti odavde, već iz legalnih kampova. Zato se moram preseliti sa ženom na drugo mjesto koje nudi grčka Vlada”, kazao je Qusay Loubani, izbjeglica iz Sirije.

“Ne zaustavljaju se pokušaji izbeglica da ilegalno pređu grčko-makedonsku granicu na mestima koji nisu ograđene žicom, deo njih u tome i uspeva. Iz makedonske policije kažu da svakodnevno zaustavljaju vozila koje prevoze izbeglice i, nakon što ih uhvate, vraćaju ih u Grčku”, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Idomeni u međuvremenu funkcionira kao mali grad. Ljekari volonteri kažu da nema ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Bar malo radosti za djecu

“Trenutno nemamo zabilježenih patologija, osim uobičajenih, respiratorne infekcije, kožne bolesti i probleme psihološke prirode. Bilo je puno špekulacija o navodnim bolestima, ali na pregledima ih nismo zabilježili. Tokom maja počet ćemo kampanju vakcinacije protiv različitih bolesti i proves ćemo preventivne mjere protiv komaraca, žohara i miševa u kampu, kako bi zaštitili ljude”, navodi Emmanuel Massart iz organizacije Ljekari bez granica.

Najbrojniji stanovnici Idomenija i dalje su djeca, više od 3.000 njih već mjesec i po živi u vanrednim uslovima.

“Pokušavamo zaigrati djecu, posebno u ovakvim danima. Pričamo im priče, igramo se grčkih i arapskih igara, time im želimo unijeti malo veselja i dati im psihološku podršku, da barem na trenutak pobjegnu od neugodnog okruženja u kampu”, rekao je Yanis Ntislis iz nevladine organizacije Terre Des Hommes.

Nema naznaka da će se uslovi u Idomeniju poboljšati, grčke vlasti od izbjeglica zahtijevaju da napuste ovaj kamp, ali proces se odvija veoma sporo.

Izvor: Al Jazeera